• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

04.09.2017

19:02

KAD GLAVA PUCA: Upalu sinusa leče tople obloge, inhalacije i lekovite kupke!

Ljubav

KAD GLAVA PUCA: Upalu sinusa leče tople obloge, inhalacije i lekovite kupke!

Podeli vest

Upala sinusa najčešće se javlja usled hladnoće, ali i kao posledica kolebanja dnevne temperature, posebno u periodima između dva godišnja doba. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može da preraste u hroničnu bolest, a sve počinje sa zapušenim nosom, bolom i pritiskom u glavi
Shutterstock

Posle glavobolje, oboljenja sinusa (šupljine u kostima lica) jedan su od najčešćih zdravstvenih problema u regiji glave, tvrde stručnjaci. Njihova upala najčešće se javlja usled hladnoće, ali i kao posledica kolebanja dnevne temperature, posebno u periodima između dva godišnja doba. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može da preraste u hroničnu bolest, a sve počinje sa zapušenim nosom, bolom i pritiskom u glavi.

Topao vlažan vazduh i topla para omogućavaju otvaranju začepljenih sinusa

Simptomi mogu lako da zavaraju, s obzirom na to da u početnoj fazi podsećaju na običnu prehladu. Međutim, za razliku od prehlade, koja prolazi za sedam dana, začepljenost gornjih disajnih puteva, bol i pritisak oko očiju i nosa praćen otocima, pojačan sekret zelenkaste boje, blago povišena temperatura, umor i iscrpljenost ponekad mogu da traju i do tri nedelje. Hronična upala, koja može da potraje mesecima, pa i godinama je uglavnom posledica nelečenih akutnih upala.

Hrana koja leči

Tokom upale sinusa korisno je jesti ananas, jer sadrži bromelin, koji smanjuje upalu sluzokože, kao i hranu bogatu antioksidansima, kao što su flavonoidi. Osim što smanjuju upalu, deluju i antibakterijski i antialergijski, a ima ih u crnom luku, šargarepi, brokoliju, paprici, limunu, grejpfrutu, jabukama, borovnici, čokoladi i soji. Čili papričice dobrodošle su zbog kapsaicina, supstance koja otklanja zapušenost i potpomaže oticanje sluzi.

Stručnjaci tvrde da upalu sinusa najčešće uzrokuju virusi i bakterije, alergeni i nadražujuće hemikalije, a najređe gljivice. Među uzročnicima su i klima-uređaji, ali i devijacije poput iskrivljene nosne pregrade i nosnih polipa. U svakom od ovih slučajeva dolazi do zadebljanja sluzokože, pa se sinusi, koji su i inače uski, otežano prazne.

Prirodni lekovi

Lečenje lakših upala je jednostavno. Najvažnije je obezbediti prohodnost nosne duplje i vlažnost sluzokože, a za to je potrebno piti puno tečnosti i u nos stavljati fiziološki rastvor ili rastvor na bazi morske vode.

Simptomi mogu lako da zavaraju, s obzirom na to da u početnoj fazi podsećaju na običnu prehladu

Mogu da pomognu i tople obloge, inhalacije i lekovite kupke na bazi žalfije i kamilice. U posudu s vrućom vodom ubacite malo čaja od kamilice ili žalfije, ili nekoliko kapi eukaliptusa, pokrijte glavu peškirom i udišite paru. Voda ne sme da bude vruća kako se ne biste opekli.

Četiri grupe sinusa:

n maksilarni (unutar svake jagodične kosti)
n frontalni (iznad očiju, u području obrva)
n etmoidalni (iznad korena nosa i između očiju)
n sfenoidalni (u gornjoj regiji nosa i iza očiju)

Takođe, dok se tuširate toplom vodom pustite mlaz da vam se sliva preko lica. Topao vlažan vazduh i topla para omogućavaju otvaranju začepljenih sinusa.

Upalu najčešće uzrokuju virusi i bakterije, alergeni i nadražujuće hemikalije, klima-uređaji

Probajte da udištete miris sveže izrendanog rena. Ovaj koren sadrži ljute supstance koje pomažu da se sluz razredi. Nosite gumene rukavice dok rendate ren i držite ga na dobroj udaljenosti od očiju.

Mnoga istraživanja pokazuju da alicin, supstanca u belom luku, ima antibakterijska svojstva. Izmrvite čen belog luka i pomešajte ga sa četiri kašičice vode. Zatim pipetom za sipanje kapi u oči ili špricom za lekove uvucite malo ove vode sa belim lukom i stavljajte po 10 kapi u obe nozdrve dva puta na dan.

Kapi i lekovi

Možete koristiti i standardne kapi za nos koje će vam olakšati disanje. Ipak, budite pažljivi, kapi ne smeju da se koriste duže od tri dana (maksimalno pet), jer mogu da oštete sluzokožu nosa. Takođe, pijte lekove za ublažavanje bolova, savetuju lekari.

Ako bol u sinusima traje duže od nekoliko nedelja ili ako se infekcija ponavlja, dobro bi bilo da potražite savet lekara. U veoma retkim slučajevima sinusna upala se može proširiti na oči ili mozak, uzrokujući ozbiljne komplikacije.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija