• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav & zdravlje

09.07.2018

13:52

UBLAŽITE NERVOZU CREVA: Šta jesti, a šta izbegavati?

Ljubav

UBLAŽITE NERVOZU CREVA: Šta jesti, a šta izbegavati?

Podeli vest

Za bolove u stomaku, nadutost i promenjeni ritam pražnjenja ne postoji univerzalni lek, niti su lekari sigurni šta izaziva. Svako ko pati od IBS-a nalazi svoj sopstveni način življenja sa ovim oboljenjem, a promene u načinu ishrane i taktike za kontrolisanje stresa daju značajno olakšanje

Nervozna creva, mukozni kolitis, spastični kolon, spastički kolitis, IBS... neki su od naziva pod kojima je poznat sindrom iritabilnog kolona. Za bolove u stomaku, nadutost i promenjeni ritam pražnjenja ne postoji univerzalni lek, niti su lekari sigurni šta izaziva. Svako ko pati od IBS-a nalazi svoj sopstveni način življenja sa ovim oboljenjem, a promene u načinu ishrane i taktike za kontrolisanje stresa daju značajno olakšanje.

Simptomi bolesti najčešće se javljaju do 35. godine, mada mogu da pogode i ljude u zrelijim godinama

Simptomi

Hrana putuje kroz sistem za varenje terana kontrakcijama (nalik na talase) crevnih mišića. Ali ako imate sindrom iritabilnog kolona, kontrakcije su neujednačene - brze i nepravilne, uzrokujući dijareju, ili spore i slabe, uzrokujući opstipaciju. Ove epizode mogu da se smenjuju, a prate ih grčeviti bol u stomaku, nadutost, osećaj punoće, blage mučnine i gorušice, uz učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva. Bol se teško lokalizuje na jednom mestu, pa se uglavnom "šeta" u stomaku, a najčešće se pojačava nakon obroka i popušta nakon stolice.

Preporuke u ishrani:

- Jedite češće, a manje obroke
- Pijte oko dva litra tečnosti, ili voćnih kompota dnevno
- Izbegavajte hleb, a umesto toga jedite pirinač ili testeninu
- Smanjite uzimanje slatkiša
- Jedite ribu ili belo pileće meso, a izbegavajte ostale vrste mesa
- Nemojte jesti previše ljutu, kiselu ili slanu hranu

Simptomi bolesti najčešće se javljaju do 35. godine, mada mogu da pogode i ljude u zrelijim godinama, a žene su podložnije nego muškarci. Prema poslednjim istraživanjima, oko 20 odsto populacije severne hemisfere pati od IBS-a.

Iako uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen, smatra se da su u pitanju loše usklađeni signali između mozga i creva, a to uzrokuje da telo preterano reaguje na inače normalne nadražaje u procesu varenja. Pacijenti se često žale na visok nivo stresa, teskobe, ali i na druge psihosomatske simptome. 

Ne treba zaboraviti da i genetika igra važnu ulogu, te se dešava da se sindrom prenosi sa kolena na koleno. Hrana ne uzrokuje IBS, ali određene namirnice, posebno one koje nadimaju, mogu da pogoršaju simptome.

Lečenje

Kako bi se došlo do sigurne dijagnoze, potrebno je uraditi sve laboratorijske analize i preglede. Na taj način eliminišu se druga oboljenja koja se javljaju sa sličnim tegobama. Jednom kada se utvrdi tačna dijagnoza, propisuje se adekvatna terapija.

Pixabay

Ipak, ne postoji jedan, univerzalni lek za lečenje sindroma nervoznih creva, ono što je najvažnije jeste da se uspostavi pravilan rad creva. Od lekova se najčešće propisuju spazmolitici, koji pomažu da se umanje grčevi i bolovi u stomaku. Ukoliko pacijent ima zatvor, propisuju se laksativi. Sa njihovom upotrebom ne treba preterivati jer može doći do kontraefekta, odnosno creva mogu postati zavisna od njih. U nekim slučajevima propisuju se i probiotici, koji delotvorno deluju u regulisanju crevne flore.

Da li posetiti lekara?

Posetite svog lekara ako primetite krv u stolici, ako počnete neplanirano da gubite na težini ili su simptomi toliko izraženi da čak ne možete da se udaljavate od kuće. Takođe bi trebalo da posetite lekara ako imate preko 50 godina i dobijete simptome prvi put ili ako mnogo godina imate IBS, ali primećujete promenu u načinu ispoljavanja bolesti.

Nana i matičnjak

Ono što sami možete da uradite kako biste olakšali simptome jeste da budete nežni prema svojim crevima. Svedite na najmanju meru unos pržene hrane, mesa, ulja, margarina, mlečnih proizvoda i ostale masne hrane. Oni izazivaju snažniju kontrakciju debelog creva, što može dovesti do dijareje ili bola u stomaku.
Iz sličnog razloga držite se podalje od začinjene hrane, smanjite unos kofeina i izbegavajte namirnice poznate po tome da izazivaju gasove, kao što su mahunarke, kupus, prokelj ili brokoli.

Shutterstock

Umesto toga trebalo bi povećati konzumiranje namirnica koje su bogate biljnim vlaknima, pre svega voće i sveže i kuvano povrće. Trebalo bi povećati unos vode i biljnih čajeva, a obroci redovni, ali ne i obilni. Ubacite u svoj meni integralne žitarice i laneno seme.

U lečenju nervoznih creva važnu ulogu imaju i čajevi koji sadrže sluz. Njihova uloga je dvostruka jer se creva oblažu sluzavom materijom pa se na taj način smanjuje nastanak opstipacije, čime se rad stolice normalizuje. Majčina dušica, kamilica, matičnjak, crni slez, bokvica, nana i đumbir su samo neki od čajeva koji opuštaju creva, smanjuju spazme i olakšavaju bolno prisustvo gasova.

Idealno bi bilo i da prestanete da pušite, jer nikotin doprinosi napadima IBS-a. Osim toga, dok pušite, gutate vazduh, a osobe sa sindromom nervoznih creva su veoma osetljive na prisustvo vazduha u svom sistemu za varenje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija