• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

21.12.2018

09:46

SVETLO NA KRAJU TUNELA: Konačno otkriven moguć uzrok hroničnog umora!

Ljubav

SVETLO NA KRAJU TUNELA: Konačno otkriven moguć uzrok hroničnog umora!

Podeli vest

Naučnici su otkrili da odgovor za sindrom hroničnog umora (SKU) možda leži u načinu na koji imuni sistem kod nekih ljudi reaguje preterano aktivno na neku zdravstvenu tegobu

Bolest o kojoj se još malo zna definiše se kao dugotrajna, teška, onesposobljavajuća psihička i fizička nemoć bez mišićne slabosti. 

Početak je obično nagao i mnogi bolesnici navode stanje slično virusnoj infekciji s otokom limfnih čvorova, malaksalošću, temperaturom i simptomima gornjih disajnih puteva. Vodeći je simptom izrazita klonulost koja traje najmanje šest meseci i značajno ometa svakodnevne aktivnosti. 

OPREZ! Ovo voće morate dobro da operete, kora krije opasne bakterije!



Hronična nemoć u ovom slučaju nije posledica aktualnog napora, a odmor je značajno ne popravlja i znatno ograničava radne, socijalne ili lične aktivnosti pojedinca. Od nje danas u svetu boluje oko 17 miliona ljudi. 

Foto: shutetterstock

Britanski naučnici su upotrebili lek pod nazivom interferon alfa. Reč je o proteinu koji nastaje u telu, a proizvode ga između ostalih i bela krvna zrnca. Koristi se u terapiji protiv virusa hepatitisa i biološki je proizveden. 

 

NE ODBIJAJTE ČOKOLADU! Tri zdrava razloga da je u slast jedete



- Prvi put smo uspeli da dokažemo da je imuni sistem osoba sklonijih razvoju SKU-a bio preterano aktivan, pre i posle ubrizgavanja interferona alfe - rekla je profesorka Alisa Rusel sa Instituta za psihijatriju i psihologiju londonskog Kraljevskog koledža, koja je vodila istraživanje. 

Interferon alfa koristi se za lečenje zaraze hepatitisom C. Svrha mu je da aktivira imuni sistem na isto kao snažna infekcija. 

Foto: Shutterstock

Brojni pacijenti koji primaju interferon alfu osećaju snažan umor za vreme lečenja, a neki među njima hroničan umor osećaju mesecima posle prestanka primanja terapije. 

Prof. Rusel i kolege su ova saznanja iskoristili u istraživanju tokom kog su merili nivo umora i evidentirali markere imunog sistema kod 55 pacijenata pre, za vreme i posle ubrizgavanja interferona. 

 

IDI, IDI, NESANICE... Šta kad san neće na oči, a padate od umora?



Ustanovili su da je 18 od 55 ispitanika imalo preterano aktivan imuni sistem i pre tretmana, a za vreme ubrizgavanja interferona imunosna reakcija je bila hiperaktivna. 

- Da, ovo je svetlo u magli, ali je potrebno uraditi dodatna istraživanja da bi se pomoglo pacijentima - rekla je profesroka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija