• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

17.02.2019

16:17

ZAČINITE JELA CIMETOM i regulisaćete šećer, trigliceride, holesterol...

Ljubav

ZAČINITE JELA CIMETOM i regulisaćete šećer, trigliceride, holesterol...

Podeli vest

Cimet nije samo jedan od najaromatičnijih začina, već i jedan od najlekovitijih. Njegovo najpoznatije dejstvo je da reguliše nivo šećera u krvi, pa svima koji pate od poremećaja nivoa glukoze savetuje se da u ishrani koriste što više cimeta...

Istraživanja su pokazala i da je cimet efikasan u suzbijanju infekcije uzrokovane kandidom. Mleveni cimet, ulje kao i čaj od cimeta, efikasni su i u neutralisanju stomačnih problema. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa, jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu.

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Čuvati jaja u frižideru, ili ne?

Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, jer smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Foto: Pixabay

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasta. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može da ublaži i kašalj. Isto važi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

ZABORAVITE NA PREJEDANJE: Kako da odredite svoju idelanu porciju?

RECEPT

U šolju ključale vode dodajte kašičicu cimeta. Ostavite da odstoji 15 minuta. Procedite kroz gustu cediljku ili lanenu krpu. Po želji dodajte limun i med.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija