• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.03.2019

10:48

RAK NASTAJE ZBOG OVOGA: Evo koje namirnice treba da IZBEGAVATE, a koje se BORE protiv bolesti!

Ljubav

RAK NASTAJE ZBOG OVOGA: Evo koje namirnice treba da IZBEGAVATE, a koje se BORE protiv bolesti!

Podeli vest

Poslednjih godina dosta se govori o ravnoteži kiseline i baze u telu koja je prva linija obrane protiv bolesti. Zapravo, nema organa niti ćelije našeg tela koji ne mogu da budu oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti

Kiselost organizma u našem telu varira najviše u zavisnosti od onoga šta jedemo, ali i od načina na koji živimo – zagađen vazduh, kisele kiše, dehidracija organizma, alkohol, pušenje, nedostatak kretanja, stres, lekovi, posebno analgetici. Nivo kiselosti se lako može izmeriti u svim tečnostima, pa i u onima koje se nalaze u nama (krv, urin, pljuvačka). Ona se predstavlja na pH skali od 0 do 14, gde je 7,0 neutralno, sve vrednosti iznad 7,0 su bazne ili alkalne, a ispod 7,0 kisele.

 

(VIDEO) VEĆ PALO 70 HILJADA REZERVACIJA! Otvoren prvi podvodni restoran u Evropi!

Do sada je izučen veliki broj namirnica, pa su u zavisnosti od toga kakav uticaj imaju na kiselost organizama podeljene na kisele i bazne namirnice, gde se taj opis ne odnosi na njih same, već na reakciju koju izazivaju u organizmu.

Foto: Pixabay

Simptomi previsoke kiselosti

Simptomi previsoke kiselosti organizma mogu da budu mnogobrojni i razlikuju se od osobe do osobe. Najčešći među njima su: bolovi u zglobovima i mišićima, hronični umor, zatvor stolice ili proliv, jak i neprijatan miris mokraće, depresija, nervoza, slaba koncentracija i memorija, česte gljivične i bakterijske infekcije, alergijske reakcije, akne, opadanje kose, kao i sve vrste upala i autoimunih oboljenja, uključujući i kancer.

Ukratko govoreci, dobra većina voća i povrća spadaju u bazne namirnice, dok meso, jaja i veliki procenat mlečnih proizvoda spadaju u kisele namirnice, jer izazivaju kiselu reakciju.

Izrazito i umereno kisele namirnice


Beli i smeđi šećer, kuhinjska so, belo brašno, beli pirinač, kačkavalj, topljeni sirevi, masni namazi, pržena hrana, govedina, orasi, lešnici, kakao, čokolada, džem, voćni jogurt, kvasac, sojino i pirinčano mleko, belance, mast, piletina, teletina, svinjetina, dagnje, kukuruz, mekinje, kikiriki, nar, suve šljive, brusnica...

 

SA PROLEĆEM PADA IMUNITET! Kako da budete zdravi kao dren?

Foto: Shutterstock

Izrazito i umereno bazne namirnice

Soda bikarbona, mineralna voda, limun, mandarina, nektarina, ananas, urma, lubenica, malina, crni luk, sokovi od povrća, jabuka, kajsije, kupine, masline, grašak svež zeleni, brokoli, kivi, grejpfrut, šargarepa, crvena paprika, zeleno lisnato povrće, peršun, kesten, đumbir svež, biljni čajevi, beli luk, biber...

AKO ŽELITE DA SMRŠATE ovu hranu treba da jedete!

Ravnoteža

Da bi se uspostavila idealna kiselost organizma, svakodnevna ishrana bi trebalo da sadrži od 60-80 odsto hrane koja utiče na stvaranje bazne sredine u telu i od 40-20 odsto hrane koja utiče na stvaranje kisele.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija