• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

01.04.2019

09:18

PLASTIKA UBIJA PLODNOST LJUDI! Korišćenje PVC ambalaže pogubno po zdravlje!

Ljubav

PLASTIKA UBIJA PLODNOST LJUDI! Korišćenje PVC ambalaže pogubno po zdravlje!

Podeli vest

Korišćenje PVC ambalaže pogubno po zdravlje - smanjen broj spermatozoda i povećani ženski reproduktivni problemi

Muška plodnost smanjena je za 52 odsto u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka! Štetne čestice iz plastične ambalaže jedan su od uzroka ovoga, pokazuju podaci.

Dokazano je da dovode do smanjenja broja spermatozoida kod muškaraca, dok su kod žena razlog sve češćih pojava spontanog pobačaja, steriliteta i endokrinih problema, kažu, za "Novosti", domaći stručnjaci iz oblasti reproduktivne medicine.

Prema podacima sa prošlonedeljnog skupa o vantelesnoj oplodnji "Evropa u Srbiji - IVF", svaki šesti par u našoj zemlji suočava se sa problemom neplodnosti. Da je taj broj sve veći, pokazuje i praksa.

- Problemi ranog puberteta, ranog ulaska u menopauzu, bolesti štitne žlezde, neplodnosti i smanjenja broja jajnih ćelija sve su učestaliji. Ovi problemi izazvani su zagađenjem, pesticidima i hranom koja sadrži antibiotike, hormone i teške metale. Takođe je dokazano da je endokrini sistem vrlo osetljiv na bisfenole iz plastike. Činjenica je da oni štetno utiču na plodnost i da mogu da poremete čitav proces, od samog formiranja folikula do sazrevanja jajne ćelije - kaže prof. dr Svetlana Spremović Rađenović, specijalista ginekologije i subspecijalista endokrinologije u GAK "Narodni front".

Bisfenol A (BPA) se koristi u proizvodnji plastične ambalaže za razne proizvode, kao što su voda, sokovi i gotova hrana. Prema istraživanju, ovaj sastojak iz plastike dospeva u organizam, "oponaša" pojedine hormone i remeti naš endokrini sistem.

Zabrana do 2021. u EU

U zemljama EU iz ekoloških razloga predviđena je zabrana plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu od 2021. godine. Plastični pribor za jelo, tanjiri za jednokratnu upotrebu, slamke, štapići za uši, štapići za pridržavanje balona, kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena neće biti u upotrebi.

- Nadam se da je to početak izbacivanja plastične ambalaže iz svakodnevne upotrebe i da je sledeći korak pakovanje vode i hrane u posude drugačijeg materijala - kaže prof. dr Spremović Rađenović.

Poremećaj se ne pojavljuje preko noći. U telu se ovaj sastojak taloži godinama, podmuklo, ne daje nikakve simptome, ali može da ima zdravstvene posledice i da bude uzrok bolesti koje se prenose i na naredne generacije.

- Kada to uzmete u obzir, da li je zaista toliko teško da mleko, vodu i osnovne životne namirnice ne pakujemo u plastiku? - pita se naša sagovornica.

Na višestruko povećanje neplodnosti zbog štetnog uticaja sastojaka iz plastike ukazano je na američkom kongresu o reproduktivnoj medicini u Denveru, na kojem su učestvovali i lekari iz Srbije. Među njima je bio i profesor dr Sava Mićić, urolog i jedan od vodećih stručnjaka u lečenju muškog steriliteta.

- Između 1973. i 2011. godine, koncentracija sperme muške populacije zapadnih zemalja opala je za više od polovine. Pokazalo se da sve što ima čestice plastike otpušta štetne sastojke i utiče na rad i razmnožavanje ćelija spermatozoida. Kada su svi rezultati muškaraca i žene dobri, a trudnoće nema, najnovijim molekularnim testovima može da se utvrdi da li je uzrok muške neplodnosti upravo nakupljanje štetnih materija u telu - kaže prof. Sava Mićić.

Profesor Mićić navodi da u Srbiji postoji samo jedna laboratorija koja može da otkrije čestice plastike u telu, i da meri oštećenje elemenata DNK, ali ovi testovi nisu dostupni široj javnosti i zasada se sprovode u naučne svrhe.

Ipak, urolog na osnovu detaljnog pregleda može da pretpostavi da postoji višak loših materija u organizmu muškarca koji utiče na stvaranje spermatozoida i da propiše terapiju medikamentima u trajanju od tri do šest meseci. Problem može da se leči kombinacijom lekova koji stimulišu proizvodnju, poboljšavaju kvalitet sperme i blokiraju negativne efekte spoljne sredine. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pametnjakovic

pre 5 godina

Ne samo plastika, nego i guma... Kondomi na primer.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija