• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic

28.04.2019

15:09

UKOLIKO VEĆ NISTE PRETERALI! Evo koliko vaskršnjih jaja smete da pojedete na dan!

Ljubav

UKOLIKO VEĆ NISTE PRETERALI! Evo koliko vaskršnjih jaja smete da pojedete na dan!

Podeli vest

Za Vaskrs je farbanje i kuckanje jajima neizbežno, kao i njihovo konzumiranje, a ako ste se pitali koliko jaja dnevno smete da pojedete, nedoumicu rešava nutricionista

- Preporučena količina je veoma individualna, ali ako govorimo o zdravim ljudima prosečnih energetskih potreba, za žene bi optimalno bilo 2-3 jaja, a za muškarce 2-4 jajeta dnevno. Ovo se i te kako kosi sa starim preporukama koje su podrazumevale ove količine na nedeljnom nivou - objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da nema potrebe za strahom od svakodnevnog konzumiranja jaja:

"Danas znamo da holesterol iz jajeta ne utiče toliko na ukupan, a posebno ne na LDL holesterol, koliko drugi sastojci hrane, a imajući u vidu pravo nutritivno bogatstvo koje jaje nosi, sada ih bez bojazni možemo jesti gotovo svaki dan".

Naša sagovornica ističe i da upravo kuvana jaja, kakva pripremamo za Vaskrs, jesu najbolji oblik u kom možemo da unesemo ovu namirnicu, a naglašava i na šta je neophodno da obratimo pažnju.

Jaja pržena na suncokretovom ulju svakako treba ograničiti, ali ne zbog jaja, već zbog trans masti i slobodnih radikala koje dobijamo prženjem na nekvalitetnom rafinisanom ulju. Uskršnja barena jaja su zbog toga i najbolji izbor konzumiranja ove namirnice - kaže Olajdžija, uz opasku da su jaja zaista super namirnica, jeftina i dostupna svima.

- U moru popularnih namirnica danas, često precenjene egzotične hrane tzv. "super foods", ja volim da kažem da su zapravo jaja "super foods". A ona to zaista i jesu, zbog obilja proteina (sadrže sve esencijalne aminokiseline), masnih kiselina (sadrže i omegu 3), imaju sasvim malo ugljenih hidrata (koje ionako unosimo previše kroz svu prerađenu hranu danas) i vredne liposolubilne vitamine. Kada neko posumnja u hranljivu vrednost jaja, uvek šaljivo podsetim da iz njih nastaje život - zaključuje ova nutricionistkinja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija