• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informers

10.05.2019

13:09

NARANDŽASTO ČUDO PRIRODE! Šargarepa smanjuje rizik od nekih vrsta raka!

Ljubav

NARANDŽASTO ČUDO PRIRODE! Šargarepa smanjuje rizik od nekih vrsta raka!

Podeli vest

Šargarepa nije samo "neizostavni deo supe", kako je obično doživljavamo. Osim što popravlja ukus mnogih jela, sadrži i brojne dragocene nutrijente koji su važni za dobro zdravlje

U šargarepi se kriju brojni važni minerali i vitamini:

Kalijum - pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Vitamin A - važan je za dobar vid, rast i pravilan razvoj

Biotin - ima važnu ulogu u metabolizmu proteina

Vitamin B6 - pomaže u pretvaranju hrane u energiju

Vitamin K1 - neophodan za zdrave kosti

EVO ZAŠTO VAS VAGA LAŽE! Par sitnica o kojima i ne razmišljate!

Osim toga što nudi mnogo vitamina, šargarepa imaju vrlo malo masti i pretežno se sastoje od vode i ugljenih hidrata. Ipak, uprkos tome što sadrže i skrob i šećer, šargarepa (u sirovom stanju) ima nizak glikemijski indeks, što je važno za osobe koje moraju o tome da vode računa.

Uz to, šargarepa je i sjajan izvor vlakana, koja su važna za održavanje nivoa šećera u krvi u zdravim granicama, a korisna su i za dobre bakterije koje žive u našim crevima.

Foto: Shutterstock

Šargarepa…

...snižava holesterol u krvi. Bolesti srca obično "počinju" povišenim holesterolom, i ako ga držite u preporučenim granicama, činite mnogo za svoje zdravlje.

ŠETNJOM DO ZDRAVLJA! Danas je Svetski dan fizičke aktivnosti!

… dobra je za vid. Zahvaljujući vitaminu A koji sadrži šargarepa, konzumiranje ovog povrća može vam pomoći da sačivate oštar vid i zdrave oči. Uz to, karotenoidi u šargarepi mogu da umanje rizik od makularne degeneracije.

… pomaže u mršavljenju. Ima nisku kalorijsku vrednost, ali zahvaljujući visokom sadržaju vlakana zasitiće vas na duže vreme.

… umanjuje rizik od nekih vrsta raka. Puna je karotenoida, koji umanjuju rizik od raka koji napada organe stomačne duplje, debelo crevo i prostatu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija