• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

27.05.2019

12:53

ŽIVOT BEZ DUVANSKOG DIMA! Da li su e-cigarete zaista "zdravije"?

Ljubav

ŽIVOT BEZ DUVANSKOG DIMA! Da li su e-cigarete zaista "zdravije"?

Podeli vest

Da li su alternativne cigarete zaista "zdravije" i kako uprkos nekad višedecenijskoj zavisnosti ostaviti duvan, savetuje prim. dr Petar Borović, lekar specijalista

Svesni smo koliko su cigarete štetne po naše zdravlje, ali i dalje ne odustajemo od ove ružne navike, barem oko 38 odsto građana Srbije. Odskoro su na tržištu prisutne vrlo popularne elektronske cigarete, kao i njihova druga generacija, one koje se zagrevaju, a za koje se tvrdi da su manje loša opcija. Da li su alternativne cigarete zaista "zdravije" i kako uprkos nekad višedecenijskoj zavisnosti ostaviti duvan, savetuje prim. dr Petar Borović, lekar specijalista.

Nikotin sa aromom

- Cigareta je cigareta, dakle loša, ali su e-cigarete manje loše. Kod standardne cigarete imate brdo opušaka, ovde ih nema. Kod klasičnih cigareta imate gustog dima najmanje tri litra, ovde ga ima mnogo manje. Kod klasičnih cigareta imate katran, koji je žestok otrov, kod e-cigareta ga ima jako malo. Za razliku od standardnih cigareta, u "bezdimnim" varijantama nema sagorevanja, već se ide na to da na oko 300 stepeni komponente samo isparavaju. Pušač je dobio ono što očekuje, a to je droga, ali daleko prihvatljivija - kaže dr Borović.

Foto: Shutterstock

TATE, POŽURITE! Da li i muškarcima otkucava biološki sat?

Standardna cigareta ima 7.600 dokazanih komponenti otrova, od kojih je 70 kancerogeno, dok se kod e-cigareta nalazi samo nikotin, koji je otrovan, ali nije kancerogen.

- Nikotin se nudi u više hiljada rastvora i kad povučete dim ka sebi, baterija zagreje kertridž i dolazi do isparavanja - nema dima, već se stvara aerosol. Pušaču je važno da ima žar, a ovde ima žara, važno mu je da drži nešto u ruci, i taj uslov je ispunjen, važno je da ima dima, a ima "dima", i važno mu je da dobije nikotin. Kad su nervne ćelije dobile nikotin, onda su kao smirene - napominje doktor.

Novi talas

Pored elektronskih, na tržištu se odskoro pojavila još jedna vrsta e-cigareta. Ove cigarete se sastoje od cevi koja lagano zagreva štapiće duvana, umesto da ih spaljuje. Za razliku od e-cigareta, koje koriste tečni rastvor za isporuku nikotina, ova vrsta koristi pravi duvan.

Foto: Pixabay

TAJNA DUGOVEČNOSTI! Žene su srećnije bez dece i muževa?

- Standardna bela cigareta sa papirom ugrožava okolinu - jedan opušak zagadi preko 10 litara vode. Kod cigarete koja se zagreva imate toga, ali mnogo manje. Osim toga, one sadrže i do 90 odsto manje štetnih komponenti, tako da predstavljaju solidan prelaz. Evropa je krenula da se bori protiv pušenja kada je shvatila da standardna cigareta stvara strahovito puno malih čestica oko 2,5 milimikrona koje prolaze sve barijere. Onda su napravili vrstu koja daleko manje zagađuje okolinu, truje samo pušača, a ljude koji su oko pušača mnogo, mnogo manje - objašnjava dr Petar Borović.

Nije lako

E-cigarete ne bi trebalo da budu konačno rešenje, ali su dobar iskorak, kaže doktor, a cilj je da se potpuno u svetu jednog dana ne puši.

Foto: Shutterstock

- E, sad, da li ćemo to doživeti, pitanje je, ali bili bismo srećni. Najlepša stvar kod pušača koji su ostavili duvan je prijatan osećaj pobede. Kod njih je to značajno i to treba podstaći. Osim toga, vrlo brzo se bude ranije, ustaju ispavani, nema prečage u plućima, pritisak se smiruje, srce bolje kuca, masnoće se spuštaju dole, mada ne odmah... Ipak, put ka ostavljanju nije lak, jer je duvanska industrija u svoje vreme dodala brdo hemijskih materija, ali je najlakši pomoću lekova koji sadrže citizin, materiju koju telo doživljava kao nikotin, a nije toliko štetna. Uz lek se normalno puši i za tri do pet dana bez ikakvih problema prestaje i nastavlja se sa pijenjem lek do kraja, dok se ne potroši cela kutija. Pojavio se i čaj za odvikavanje od pušenja, vidim da ga ljudi rado koriste - kaže dr Borović.

USTAJETE MRZOVOLJNI? Evo zašto se to dešava i kakve su posledice takvog stanja!

Stari štos, dodaje naš sagovornik, jeste jednoprocentni rastvor srebro-nitrata koji se pravi u apoteci - kada vam se puši, malo ga promućkate u ustima i posle toga vam cigareta jednostavno "ne paše".

- U Srbiji se koristi i kombinacija sa solju. Dakle, kad hoćete da zapalite, griznete malo soli i posle toga vam se ne puši, sve vam se gadi. Nije lako ostaviti duvan, ali se isplati - poručuje dr Petar Borović.
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija