• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list/informer.rs

27.05.2019

16:54

ZOV PRIRODE! Razbijen mit o kafi i njenom laksativnom dejstvu!

Ljubav

ZOV PRIRODE! Razbijen mit o kafi i njenom laksativnom dejstvu!

Podeli vest

Svi znamo da posle kafe često moramo na toalet, ali naučnici još nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno dejstvo. Sigurni su jedino u to da "zov prirode" nakon ispijanja kafe nije posledica kofeina

Naučnici sa univerziteta u Teksasu tri su dana "pojili" miševe beskofeinskom kafom i onom regularnom, i otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih creva povećala se u oba slučaja, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

S obzirom na to da miševi imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići na toalet bez obzira na to koju vrstu kafe piju.

ŠTA SPREMATE ZA VEČERU? Krem čorba od cvekle!

- Miševima se nakon tri dana tretmana kafom povećala mobilnost mišića tankog creva - kazao je glavni autor studije Sjuan-Dženg Ši.

To znači da su oni, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili da li kafa može da pomogne kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije.

Foto: pexels.com

Pretpostavljaju da su za laksativno dejstvo kafe zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 - 5.1). Ustanovili su da viši nivo želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlornoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnoga trakta.

KORAK PO KORAK! Kako da pomognete onima koji se plaše grmljavine?

Uz to, ispijanje kafe povećava količinu hormona varenja - gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno, omiljeni napitak povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje creva. Reč je o hormonu probavnog trakta koji učestvuje u varenju masnoća i proteina, i deluje kao neuropeptid.

Kada je reč o "maloj nuždi", zna se da kofein iz kafe deluje diuretično i podstiče pojačano odstranjivanje tečnosti iz organizma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija