• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba

06.06.2019

09:46

UMOR, OPADANJE KOSE, GOJENJE... su simptomi ovog POREMEĆAJA!

Ljubav

UMOR, OPADANJE KOSE, GOJENJE... su simptomi ovog POREMEĆAJA!

Podeli vest

Ako ste često umorni, razdražljivi, ako vam opada kosa, gojite se ili gubite kilograme bez razloga, muči vas nesanica, velika je verovatnoća da imate disbalans hormona

Naše zdravlje velikim delom zavisi od pravilnog lučenja hormona.

Oni moraju dobro da rade kako bismo bili zdravi. Ali zbog stresa, loše ishrane i problema sa probavom, kao i zbog povećane izloženosti toksinima, dolazi do nepravilnog lučenja hormona.

Ako je jedan ili više hormona u disbalansu, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja. Zbog neravnoteže hormona, slabi i imunitet pa smo podložniji hroničnim oboljenjima.

Zato je važno da budete aktivni. Svaki oblik vežbanja pomoći će vam da izbalansirate hormone. Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi i povećava osetljivost na insulin pa je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od dijabetesa.

NE MOŽETE DA ZASPITE? Ispobajte ove trikove

Na disbalans hormona može da utiče i pogrešan izbor kozmetike i sredstava za čišćenje koja sadrže brojne štetne sastojke i toksine.

Mnogi proizvodi sa sintetičkim mirisima, poput gelova za tuširanje, losiona, šampona, sadrže sastojke koji ometaju rad hormona.

Foto: Shutterstock

Iz ishrane izbacite obrađenu hranu, industrijski šećer i počnite da jedete što više svežeg voća i povrća, bogatog vlaknima, koja pospešuju detoksikaciju, jer su toksini veliki krivci za poremećaj rada hormona.

Hormonima ćete pomoći da se vrate u normalno stanje i uvođenjem u jelovnik korisnih fitoestrogena. To su zdrave namirnice biljnog porekla koje pozitivno deluju na hormone, a sadrže ih lan, suncokret, susam, semenke tikve, grašak i leblebija.

Oslabljen ili pojačan rad određenih žlezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba, pa su zato moguće i posledice usled viška ili manjka hormona.

Nizak estrogen uslovljava smanjen libido, neredovnu menstruaciju, probleme sa reproduktivnim organima.

Višak estrogena utiče na promenu težine i apetita, kao i probleme sa snom.

Nizak testosteron u organizmu izaziva gojaznost, ali i gubitak mišićne mase.

Nepravilan rad štitne žlezde, njen usporen ili ubrzan rad, odražava se na organizam umorom, gojaznošću, probavnim tegobama, ali i gubitkom težine i lupanjem srca.

Hormoni utiču i na rad nadbubrežnih žlezda, jajnika, kao i na smanjeno lučenje insulina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija