• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

14.06.2019

12:33

LETNJA DEPRESIJA! Šta sve treba da znate o ovom netipičnom sezonskom poremećaju?!

Ljubav

LETNJA DEPRESIJA! Šta sve treba da znate o ovom netipičnom sezonskom poremećaju?!

Podeli vest

Ponekad, i sunčani dani su uzrok lošeg raspoloženja, uznemirenosti i napada anksioznosti. Evo šta treba da znate o letnjoj depresiji

Sezonsku depresiju obično na prvu loptu povezujemo sa jesenjim ili zimskim tmurnim danima, ali to je zapravo "tip depresije koji se pojavljuje i nestaje" sa smenom godišnjih doba, nije strogo uslovljen zimom.

Drugi tip sezonskog poremećaja raspoloženja je letnja depresija, koja se javlja, kao što joj i ime kaže, tokom letnjih meseci. Dok većina ljudi uživa u lepom vremenu, planiranju odmora i izlascima, kod osoba koje pate od ovog poremećaja raspoloženja javljaju se tipična depresivna osećanja, nedostatak volje, pad samopouzdanja, poremećaji apetita, problemi sa nesanicom, a u težim slučajevima i suicidalne misli.

VENČANJE? MOŽE, ALI PETKOM! Svaki dan u nedelji ima svoje značenje!

Da bi se postavila dijagnoza ovog tipa sezonskog poremećaja raspoloženja, potrebno je da se ovi simptomi javljaju dve godine uzastopno, u letnjim mesecima.

Šta izaziva letnju depresiju?

- Tačan uzrok ovog poremećaja raspoloženja nije poznat, ali veruje se da promena u lučenju određenih neurotransmitera, serotonina i melatonina zbog previše sunčeve svetlosti može biti jedan od faktora - objašnjava dr Arpit Agarval, psihijatar sa Univerziteta u Misuriju.

Promene u izloženosti dnevnom svetlu i sunčevim zracima mogu da izazovu fluktuacije u nivou melatonina i serotonina, koji utiču na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Recimo, nizak nivo serotonina povezuje se sa depresijom, i to je naučno dokazano.

Promene u cirkadijalnom ritmu, koje izaziva duža obdanica tokom leta, i činjenica da kad smo na odmoru uglavnom ne pratimo uobičajeni dnevni režim takođe može doprineti pojavi letnje depresije.

A tu je i fenomen "straha da se nešto ne propusti", koji isto može biti "okidač", naročito danas u vreme društvenih mreža, kad nam se često čini da se svi drugi zabavljaju bolje nego mi.

Kako se tretira letnja depresija?

Ovaj poremećaj raspoloženja utiče na kvalitet života i potrebno ga je tretirati s jednakom ozbiljnošću kao bilo koji drugi tip depresije, smatra dr Agarval.

PRAH JAČI OD SODA BIKARBONE! Ubija bolove za dva minuta, može da izleči celo telo!

- Kao i bilo koja forma depresije, i letnja depresija može da izazove teškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Manjak motivacije i energije može biti toliki da je osobi teško da ustane iz kreveta - dr Agarval.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija