• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Lazović

25.06.2019

08:37

OVA BILJKA ĆE VAM POMOĆI KOD UPALE MOKRAĆNIH KANALA! Ublažava simptome peckanja!

Ljubav

OVA BILJKA ĆE VAM POMOĆI KOD UPALE MOKRAĆNIH KANALA! Ublažava simptome peckanja!

Podeli vest

Jedna od pet žena pati od najmanje jedne infekcije urinarnog trakta bar jednom godišnje, dok je među muškarcima ova boljka ređa pojava. Ako su vam prepisani antibiotici, postarajte se da završite terapiju, a u međuvremenu pijte sok od brusnice, on zaista deluje

Osećaj peckanja dok mokrite obično znači samo jedno - infekciju urinarnog trakta. Jedna od pet žena pati od najmanje jedne takve infekcije - poznate kao cistitis - bar jednom godišnje, dok je među muškarcima ova boljka ređa pojava.

Ako su vam prepisani antibiotici, postarajte se da završite terapiju. U međuvremenu pijte sok od brusnice - on zaista deluje - i pratite sledeće savete da biste skratili trajanje infekcije i ublažili bol.

Izbegavajte sokove od citrusa, paradajza, kafu ili alkohol, sva ova pića mogu da učine mokrenje bolnijim

Pijte vodu

Na prvi znak infekcija napravite hladan, penušavi napitak sa sodom bikarbonom - rastvorite četvrtinu kašičice sode u 125 ml vode. Popijte dve čaše vode, a zatim ovo smešano piće. Bikarbonat čini urin manje kiselim, što smanjuje osećaj žarenja ili peckanja dok mokrite.

Tokom dana pijte po čašu vode otprilike na svakih sat vremena, jer kada natopite svoj urinarni trakt vodom, ispirate bakterije. Takođe, što više vode pijete, to više rastvarate svoj urin, tako da je manje iritantan.

Probiotici

Unos probiotika ili korisnih mikroorganizama jako je važan jer se tako održava zdrava ravnoteža crevne mikroflore, što je prva linija obrane od neprijatnih infekcija. Laktobacili iz probiotika sprečavaju prianjanje štetnih bakterija za zidove bešike, a uz to u urinu stvaraju vodonik-peroksid, koji ima snažna antibakterijska svojstva. Probiotici uravnotežuju pH-vrednost urina, pa on prestaje da bude pogodno tlo za razmnožavanje bakterija.

Foto: Pixabay

Istraživanja su pokazala da sok od brusnice zaista pomaže da se brže oslobodite infekcije, kao i da se spreči njihov nastanak. Ne postoji ništa u ovom soku što bi sprečilo razmnožavanje bakterija, ali on sadrži jedinjenje (d-manoza) koje sprečava prianjanje bakterija za sluzokožu urinarnog trakta. Svakodnevno pijte po čašu od 300 ml soka kao prevenciju, ali i lek, a zanimljivo je da se d-manoza prirodno nalazi i u voću poput breskve, jabuke i borovnice.

Narendani ren

Ren pomaže kod infekcija urinarnog trakta jer sadrži moćni antimikrobni sastojak (alil izotiocijanat) koji uništava štetne bakterije. Jednostavno narendajte pola kašičice svežeg rena i pojedite (možete s gutljajem vode ili mleka kako biste lakše progutali) i ponovite to do tri puta na dan. Nemojte uzimati ren ako osetite želudačne probleme.

Izbegavajte sokove od citrusa, paradajza, kafu ili alkohol, sva ova pića mogu da učine mokrenje bolnijim.

Čajevi protiv bakterija

Da biste pomogli svom imunosistemu u borbi sa infekcijom i istovremeno povećali unos tečnosti, napravite čaj od ehinacee koristeći kesice čaja ili natapanjem dve kašičice sirovog korena u vrućoj vodi. Pijte tri šolje ovog čaja na dan.

Probajte i čaj od selena (član porodice šargarepe) tako što ćete sipati šolju ključale vode preko dve kašičice sušenog korena, ostavite da se natapa 10 minuta, procedite i popijte.

Na listi najcenjenijih čajeva protiv urinarnih infekcija jeste i onaj od koprive, koja je ujedno i diuretik. Doprineće da više mokrite, što će pomoći u ispiranju bakterija. Supenu kašiku ove osušene lekovite biljke preliti sa 200 ml hladne vode i brzo zagrejte do ključanja. Sud poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

Važni saveti

* pijte što više vode i zdravih sokova od povrća
* izbacite sav šećer iz ishrane (šećer hrani loše bakterije)
* mokrite čim osetite nagon (nemojte zadržavati i čekati)
* izbegavajte seksualne odnose tokom trajanja upale

Moć prevencije

Najvažnije što možete da uradite jeste da redovno mokrite - najmanje svaka četiri sata - i da se svaki put uverite da je bešika zaista prazna: kada pomislite da ste završili, sačekajte (žene bi trebalo da ustanu), a zatim pokušajte ponovo.

Upotrebljavajte blage neparfemisane sapune i izbegavajte ulja za kupanje sa mirisom, kao i penušava sredstva za kupanje. Uvek se operite pre intimnih odnosa i idite u toalet posle toga. Urin će isprati sve bakterije koje su unete u uretru za vreme odnosa.

Na prvi znak infekcija napravite hladan, penušavi napitak sa sodom bikarbonom - rastvorite četvrtinu kašičice sode u 125 ml vode

Izbegavajte određene namirnice uključujući špargle, spanać, repu, sirovu šargarepu, paradajz, citruse, jagode, crveno meso i mleko, koji mogu da pogoršaju cistitis.

Kada je donji veš topao i vlažan, on je idealna podloga za razvoj bakterija. Umesto sintetičkih vlakana, nosite komotan pamučan donji veš koji "diše" i izbegavajte uske pantalone.

Iz istog razloga nemojte da budete dugo u vlažnom, uzanom kupaćem kostimu. Posle plivanja presvucite se u suvu odeću što je pre moguće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija