• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

27.06.2019

12:43

SEDAM KLJUČNIH saveta protiv toplotnog udara i simptomi na koje HITNO TREBA DA REAGUJETE!

Ljubav

SEDAM KLJUČNIH saveta protiv toplotnog udara i simptomi na koje HITNO TREBA DA REAGUJETE!

Podeli vest

Još jedan vreli dan je pred nama. Kako preživeti? Imamo nekoliko saveta kako se rashladiti i izbeći negativan uticaj na zdravlje

Pijte vodu (ali ne previše)

Ovaj savet ste čuli nebrojeno puta, ali moramo da vas podsetimo. Na ovakvim vrućinama, ključno je da pijete tečnost i onda kada ne osećate žeđ. Preporučena je dnevna količina vode između 1,5 i 2,5 litara. Važno je, isto tako, da ne prekoračite preporučeni okvir jer previše tečnosti može da snizi vaš nivo soli u krvi. Izbegavajte da pijete jako hladne napitke da se ne biste prehladili. Klonite se alkohola! Alkohol izaziva dehidrataciju, a to je nešto što vam najmanje treba tokom ovog toplog talasa.

NIKADA NE TREBA DA STOJITE DOK PIJETE VODU! Doktori upozoravaju da to može biti pogubno po vaše zdravlje

Ostanite kod kuće

Danas je najpametnije da odložite sve obveze ako je ikako moguće i ostanete u prijatno rashlađenoj prostoriji. Naročito je važno da ne izlazite na sunce između 11 i 21 sat. Ako baš morate, obucite prozračne i svetle materijale, najbolje pamučne jer pamuk dopušta koži da diše. Danas nemojte da se stidite da otvorite kišobran iznad glave.

Foto: Shutterstock

Spustite roletne

Zamračite prostoriju u kojoj boravite kako biste smanjili zagrevanje od spolja. Tokom najtoplijeg dela dana spustite roletne ili navucite zavese. Tek kada spoljna temperatura padne ispod one unutra, otvorite prozore i vrata kako biste osvežili vazduh u domu.

Foto: Shutterstock

Rashlađujte se vodom

Vodu nemojte samo piti, već je iskoristite i za spoljašnje rashlađivanje. Ako niste u mogućnosti da se istuširate u mlakoj vodi, napunite lavor hladnom vodom i stavite stopala ili pokvasite peškirić i obrišite njime glavu i telo. Ulijte hladnu vodu u flašicu s raspršivačem i pošpricajte se po licu, glavi te ramenima svako toliko.

Uklonite dodatno zagrevanje

Ako ste kod kuće, isključite sva svetla i elektro- uređaje koji greju. Umesto računara, bolje je danas koristiti laptop ako ga imate. Jedite hladne obroke i ne palite rernu.

Pauzirajte od sporta

Peskočite danas trčanje ili odlazak u teretanu. Važno je da se fizički ne umarate kada je jako vruće. Savet je da se danas suzdržite i od bilo kakvih aktivnosti na otvorenom.

Prepoznajte simptome sunčanice

Ako se neko žali ili na sebi osećate simptome kao što su grčevi u stomaku, glavobolja, vrtoglavica ili telesna temperatura viša od 38 stepeni, dobro se rashladite i obratite se lekaru, piše "Magazin Net".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija