• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

08.07.2019

12:40

SPAS ZA VITAK STAS! Biljke u borbi sa kilogramima!

Ljubav

SPAS ZA VITAK STAS! Biljke u borbi sa kilogramima!

Podeli vest

Najbolji pristup podrazumeva smanjenje unetih kalorija, korišćenje zdravih obroka spremljenih od lokalno uzgojenih sezonskih namirnica, u kombinaciji sa pametno osmišljenom fizičkom aktivnošću, pravim čajevima i masažom

U prodavnicama i apotekama imate veliki izbor čajeva za mršavljenje i protiv celulita, koji podstiču razmenu materija u organizmu i oslobađaju telo od viška vode. Kada su biljke u pitanju, treba biti realan, bez promene životnih navika rezultat je prilično slab, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević. Ipak, ako ste već odlučili da se bacite na dijetu i budete fizički aktivniji, čajevi mogu da budu samo dodatni plus.

- Postoji nekoliko biljaka koje utiču na smanjenje apetita i preusmeravanje kalorija koje smo uneli u organizam na neke druge procese (obično blagi porast telesne temperature) umesto na gomilanje u obliku sala. U tu grupu spadaju kofeinske biljke (garsinija, guarana) i biljke sa sadržajem alkaloida (efedra i koka). Prilikom upotrebe ovih biljaka treba biti posebno obazriv. Ja bih uvek pre preporučio holistički pristup ovom problemu, koji podrazumeva smanjenje unetih kalorija, korišćenje zdravih obroka spremljenih od lokalno uzgojenih sezonskih namirnica, u kombinaciji sa pametno osmišljenom fizičkom aktivnošću, pravim čajevima i masažom - savetuje Momčilo Antonijević i preporučuje nekoliko dobrih, isprobanih recepata, a za više informacija postite snagabilja.rs.

Foto: Shutterstock

Čaj za mršavljenje

Sastojci: 100 g semena lana, 100 g morača, 100 g krušine, 50 g kamilice, 50 g suručica
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa četiri supene kašike smeše prelijte litrom ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u malim gutljajima. Čaj se pije tri nedelje, pa se pravi pauza sedam dana. Posle pauze celu kuru treba još jednom ponoviti. Dok se pije čaj, poželjno je svakog dana pojesti 200 g sveže rendanog korena celera.

Za izbacivanje nagomilane tečnosti

Sastojci: 100 g peteljke trešnje, 50 g rastavića, 50 g brezovog lista, 50 g kukuruzne svile
Priprema: Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa tri šolje hladne vode (750 ml), pustite da provri, kuvajte pet minuta, sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

(VIDEO) VOĆNA SALATA SA SLADOLEDOM! Osvežavajući desert

Za gojazne osobe koje pate od opstipacije

Sastojci: 100 g krušine, 50 g kima, 50 g morača, 100 g semena lana, 100g ovasa, neoljuštenog
Priprema: Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte šoljom hladne vode (250 ml), pustite da provri, kuvajte dva minuta, sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte posle jela, dva do tri puta na dan. Ova mešavina se pije u kontinuitetu dve nedelje pa se pravi pauza sedam dana, a onda se ceo ciklus još jednom ponovi.

Foto: pexels.com

 

Čaj od crnog luka za mršavljenje

Ovaj čaj u narodu uživa odličnu reputaciju prirodnog leka za čišćenje organizma, izbacivanje viška vode, eliminaciju celulita i viška kilograma. Sve što vam je potrebno jesu dve glavice crnog luka.
Priprema: dve glavice crnog luka se očiste, stave u lonac i naliju litrom hladne vode. Masu zagrevati do vrenja, smanjiti vatru i kuvati dok se količina tečnosti ne prepolovi. Skinuti sa ringle i ostaviti da se prohladi. Ocediti i piti u toku dana. Važno je reći da ovaj čaj nema miris na luk i da je prilično prijatnog, slatkog ukusa. Lečenje čajem od luka traje mesec dana. Nakon tog perioda potrebno je napraviti pauzu deset dana, pa ceo proces ponoviti. Čaj od luka odlično deluje i na disajne organe.

Foto: Shutterstock

Doručak za mršavljenje

Sastojci: dve supene kašike mlevenog semena lana, dve kašike celih ovsenih pahuljica, pola kafene kašičice mlevenog semena piskavice, pola kašičice mlevenog cimeta, supena kašika pinjola, čaša jogurta
Priprema: Seme lana i ovsene pahuljice prelijte jogurtom, promešajte, poklopite i ostavite da prenoći u frižideru. Ujutro dodajte mleveno seme piskavice, mleveni cimet i pinjole (ove skupe semenke bora zaista utiču na osećaj sitosti) i promešajte. Ovaj doručak posebno se preporučuje osobama koje su rezistentne na insulin i osobama koje pate od hormonskih poremećaja. Uz ovaj obrok idealno bi bilo pojesti i porciju svežeg ananasa (150 do 200 g) jer ovo voće sadrži enzim bromelain, koji razlaže masne naslage. Posle doručka obavezno treba popiti jednu čašu obične vode.

KAKO DA SPAVATE KAD JE VRUĆINA? I odvojeni kreveti su u igri!

Foto: Shutterstock

Ulje za masažu za razlaganje masnih naslaga

Sastojci: 200 ml svetlog susamovog ulja, po 40 kapi esencijalnog ulja limuna, anisa, kleke i žalfije.
Priprema: U susamovo ulje dodajte esencijalno ulje limuna, anisa, kleke i žalfije, sve dobro promućkajte i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Ovo ulje možete koristi za masažu bilo da je u pitanju tretman kod profesionalnog masera, bilo da sami masirate kritične regije. U tom slučaju najbolje je ovo ulje naneti na mokro telo posle tuširanja i umasirati ga u kožu kružnim pokretima pet minuta. Ulje u dodiru sa vodom stvoriće emulziju koju će koža lakše upiti, pa vam posle ove masaže ne treba mleko za telo.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija