• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

28.07.2019

14:27

OPREZNO NA LETOVANJU! Ne nosite lekove na plažu, niti ih ostavljajte u kolima!

Ljubav

OPREZNO NA LETOVANJU! Ne nosite lekove na plažu, niti ih ostavljajte u kolima!

Podeli vest

Mnogi, i kada poslušaju savete lekara i na letovanje ponesu malu putnu apoteku, sa osnovnim preparatima za saniranje povreda, alergije, eventualno povišene telesne temperature ili stomačnih problema, previde da u neadekvatnim uslovima ti preparati mogu da izgube efikasnost, ili čak i da se pokvare i izazovu neželjene reakcije

Specijalista farmacije Davor J. Korčok upozorava da svi lekovi imaju ograničenja u pogledu maksimalne temperature na kojoj mogu biti izloženi, a to pre svega zavisi od aktivne supstance, i od pakovanja.

- Mnogi lekovi gube na stabilnosti na temperaturi iznad 30 stepeni Celzijusa - objašnjava dr Korčok.

Ako sumnjate da su izmenjeni pod uticajem toplote, obratite pažnju na promenu boje, mirisa i ukusa ili narušavanje oblika. Tablete mogu da se lome, mrve ili potpuno raspadaju u prah. Kapsule se mogu istopiti ili lepiti jedna za drugu. I kada naoko pojedini lekovi izgledaju neizmenjeno, oni na visokoj temperaturi gube efikasnosti, pa mogu imati čak i neželjena dejstva.

NIKO IM NIJE RAVAN! Ovo su 3 najpametnija znaka!

Šta treba poneti na put

Putna apoteka bi trebalo da poseduje sledeće proizvode:probiotike, lekove protiv mučnine, protiv bolova i povišene temperature, kao i lekove protiv zatvora, zatim sredstva za dezinfekciju površinskih rana, lekove protiv alergija i repelente insekata.

Doktor Korčok kaže da su na dejstvo spoljne temperature od svih lekova koji se nose na put najosetljiviji probiotici, zatim sredstva za dezinfekciju rana i posekotina koja lako isparavaju.

- Maksimalna temperatura koju većina proizvoda koje nosimo na putovanje može da izdrži jeste ona sobna, od 20 do 25 stepeni Celzijusa i vlažnosti vazduha oko 60 odsto, kakva je uobičajena za umereno kontinentalni klimatski pojas - navodi dr Korčok.

Foto: Shutterstock

Kad je reč o probioticima, broj probiotskih ćelija se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima i potpuno eliminisati, ali pozitivno dejstvo probiotika može izostati i ako deo probiotskih kultura ostane živ, jer neće biti dovoljan za efikasnost. Vlaga, kiseonik i direktna sunčeva svetlost, takođe, negativno utiču na efikasnost ovih preparata.

DA LI SE SLAŽETE? Ženama je kod muškaraca najbitnija jedna osobina i važnija je i debljine novčanika, duhovitosti i fizičkog izgleda!

Ne ostavljajte u kolima

- Ne mora čak ni da bude pretoplo napolju da bi u unutrašnjosti automobila postalo vrelo kao u rerni. Istraživanja pokazuju da kada je spoljna temperatura 32 stepena, u unutrašnjosti automobila ona može da dostigne neverovatnih 59 stepeni u roku od 90 minuta. Zato, ne ostavljajte lekove u kolima, ponesite ih čak i ako izlazite samo nakratko, da biste napravili usputnu pauzu za kafu ili ručak - kaže dr Davor J. Korčok. 

Zbog toga je, kaže dr Korčok, važno da se se izabere preparat u adekvatnoj ambalaži i da se čuva prema uslovima na pakovanju. Prvi kriterijum je da li je proizvod upakovan u pojedinačnim dozama, kao što je kesica praška ili blister, jer to umanjuje kontakt koji proizvod nakon otvaranja može imati sa spoljašnjim faktorima - temperaturom, vlagom, kiseonikom i svetlošću koji imaju negativan uticaj. Bolja zaštita je flou pek tehnologija koja pravi apsolutnu barijeru za kiseonik, svetlost i vazduh, a dodatno čuva stabilnost proizvoda, što je posebno važno leti, kada temperatura dostižue 40 stepeni.

- Probiotik svakako nije proizvod koji efekat ostvaruje odmah po primeni, kao na primer lekovi protiv bolova i zbog toga je besmisleno nositi ga u neseseru na plažu - navodi dr Korčok.

Probiotici koji su bili izloženi visokoj temperaturi nekoliko dana, neće delovati. Kada je reč o ovim preparatima treba ih uzimati prema vrsti tegoba, jer nije isto da li vas muče nadutost i gasovi, ili želite da sprečite putničku dijareju.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija