• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

01.08.2019

23:45

SAVRŠEN LEK I ZAČIN ZA JELA I PIĆA! Nana se u sve meša!

Ljubav

SAVRŠEN LEK I ZAČIN ZA JELA I PIĆA! Nana se u sve meša!

Podeli vest

Zahvaljujući mentolu koji hladi i deluje anestetički, ova biljka brzo umiruje sluzokožu želuca i smanjuje osećaj mučnine

Divnog i osvežavajućeg mirisa nana je jedan od onih začina za koje retki mogu reći da im se ne sviđa! Možda smo najviše na nju navikli jer se nalazi u 90 odsto svih žvakaćih guma, a naročito bi trebalo da je konzumiramo svežu zbog njene koristi za zdravlje, savetuju fitoterapeuti.

Čaj od listova nane koristi se kao pomoćno sredstvo za neutralisanje simptoma loše probave: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, žgaravice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora. Ulja koja sadrži, posebno mentol i menton, opuštaju glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, što pomaže u smanjivanju grčeva.

Može olakšati i menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice.

Rešenje za dijareju

Sok od nane je dobro rešenje kada vas muči dijareja. Pomešajte ga sa sokom limete, dodajte pola kašičice meda kako mešavina ne bi bila neukusna. Pijte tri puta dnevno.

Mučnine u trudnoći

Blagi čaj od nane je odličan lek za jutarnju mučninu u trudnoći koja, prema procenama lekara, prati oko 75 odsto trudnoća. Preporučljiva dnevna doza protiv mučnine je jedna do dve šoljice. Posle čaja, obično se osećaj gladi suzbije, ali ipak bi trudnice trebalo da jedu.

Ulje s nanom

U malu flašicu maslinovog ulja dodajte nekoliko listića nane i pustite da ulje upije njena eterična ulja

Uznemirenost

Osim što pomaže kod smetnji pri varenju, nana može da "smiri živce", nervozu i dobro deluje na depresivne osobe.

Aroma

Kao začinska biljka koja se lako gaji, nana se dobro slaže s povrćem poput paradajza, krastavca, graška, šargarepe i mladog krompira, ali i s voćem poput jagoda, limuna, ananasa i dinje, kao i s jagnjetinom, jogurtom i čokoladom.


Od začina dobro ide uz peršun, beli luk, bosiljak, tako da je savršen dodatak i mesnim jelima, salatama, supama, pa čak i desertu.

Sirup od nane

Sastojci:
pola kilograma sveže nane (cele grančice)
30 ml soka od limuna
tri kilograma šećera
četiri litra vode

Vodu kuvajte sa šećerom. Kad provri, kuvajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Isključite vatru, dodajte sok od limuna i pustite da se ohladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte cele grančice nane, promešajte i poklopite da odstoji 24 sata.
Sirup procedite kroz gazu, sipajte u sterilisanu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Ako sirup planirate da koristite duže vreme, zamrznite ga kako se ne bi pokvario.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set