• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

07.08.2019

15:22

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VITAMINU D! Da, moguće je i da se predozirate!

Ljubav

SVE ŠTO NISTE ZNALI O VITAMINU D! Da, moguće je i da se predozirate!

Podeli vest

Nedostatak vitamina D može da bude veoma loš po zdravlje, ali je i previše vitamina štetno jer može da dovede do trovanja

Trovanje vitaminom D je veoma opasno, ali se na svu sreću retko kada dešava. Iako stručnjaci ne mogu da objasne koliko je on neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela, morate da budete oprezni sa unošenjem suplemenata.

Vitamin D je neophodan za zdrave kosti, zube i mišiće zbog njegove jedinstvene sposobnosti da utiče na količinu kalcijuma u našim kostima. Nedostatak može da izazove rahitis kod dece, metaboličke poremećaje i kardiovaskularne bolesti. Simptomi nedostatka vitamina D su umor i slabost, ali je moguće i predozirati se. Najčešće se dešava kada preterate sa suplementima ovog vitamina.

ČETIRI simptoma koja ukazuju da telo ne može da se izbori sa toksinima!

Od kraja marta do kraja septembra svu količinu vitamina D trebalo bi da dobijamo od sunca. Naše telo sintetisaće vitamin D od direktnog izlaganja kože suncu kada smo napolju, piše Dejli star. Ostalim mesecima treba uzimati odgovarajuće suplemente. Vitamin D se taloži u salu, zbog čega je teško izbaciti ga, pa se višak taloži u telu.

Foto: pexels.com

Glavni simptomi trovanja vitaminom D je hiperkalcemija, povećana količina vitamina D u krvi. To dovodi do slabljenja kostiju i oštećenja bubrega i srca.

Preporučuje se ne više od 100 mikrograma vitamina D jer može da bude štetno. To važi za odrasle, trudnice i žene koje doje, starije i decu uzrasta od 11 do 17 godina. Deca od 1 do 10 godina ne smeju da uzimaju više od 50 mikrograma dnevno, a deca mlađa od 12 meseci 25 mikrograma na dan.

Vitamin D se nalazi u namirnicama kao što su masna riba, crveno meso, džigerica, žumance, kao i žitarice, a glavni izvor vitamina D je sunce.

Lekari poručuju da deca od jedne do četiri godine treba da uzimaju suplemente cele godine jer su ona naročito osetljiva na nedostatak vitamina D. Suplemente možete da nađete u svakoj apoteci i drogeriji, ali pre nego što počnete da uzimate neki preparat, konsultujte se sa lekarom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija