• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.08.2019

12:45

OVO ČUDOTVORNO VOĆE je prirodan lek protiv anemije, dijabetesa, gripa i prehlade!

Ljubav

OVO ČUDOTVORNO VOĆE je prirodan lek protiv anemije, dijabetesa, gripa i prehlade!

Podeli vest

Šaka kupina na dan jača imunitet, snižava holesterol i štiti srce, a za poboljšanje krvne slike preporučuje se vino od ovih prelepih, gotovo crnih bobica

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih deset. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka. Šaka kupina na dan jača imunitet, snižava holesterol i štiti srce, a za poboljšanje krvne slike preporučuje se vino od ovih prelepih, gotovo crnih bobica.

Prirodni čistač

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, a sadrži i bioflavonoide, gvožđe, kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine, pektin, šećere, vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu.

Foto: Shutterstock

OVU BILJKU SVAKA ŽENA TREBA DA NABAVI U AVGUSTU: Privlači ljubav, novac i štiti od zla

Lekovita svojstva kupine


- jača imunitet
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- pomaže kod tegoba disajnih puteva
- sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova
- podstiče probavu i pomaže kod mršavljenja
- sprečava mnoge vrste raka
- podmlađuje kožu
- pomaže kod anemije
- prirodni je lek za giht i osteoporozu
- smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok od presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Antocijanin, koji borovnicama daje tamnu boju, snažan je antioksidans koji sprečava upalne procese i blagotvorno deluje na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem, dok salicilna kiselina (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno.

Foto: Shutterstock

Vino i čajevi

Kupinovo vino bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

SVI U VODU! Plivanje tri puta nedeljno JAČA SRČANI MIŠIĆ!

U narodnoj medicini čajevi i preparati od korena kupine upotrebljavaju u slučaju upale krajnika, za grgoljenje i ispiranje. Osim toga, koren kupine skuvan u vinskom sirćetu leči upalu desni i stari je narodni lek protiv parodontoze. Žene od davnina ovaj koren koriste i protiv neurednih menstruacija.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Osvežavajući frape

Sastojci: četvrt litra hladnog mleka, 150 grama kupina, kašika meda i dve kugle sladoleda od vanile.
Priprema:
Kupine oprati, pomešati sa medom, dodati sladoled i mleko, pa sve izmiksati. Servira se hladno, uz svež list nane i nekoliko celih kupina.

Foto: Shutterstock

Tart od kupina

Sastojci: Za testo: 240 g brašna, 50 g (dve kašike) šećera u prahu, burbon vanilin-šećer, prstohvat sode bikarbone, 120 g putera, kora jednog limuna, 2-4 kašike ledene vode. Za fil: 400-500 g kupina, 4 kašike smeđeg šećera, 2 kašike gustina.
Priprema:
U činiju stavite brašno, šećer, sodu bikarbonu, vanilin šećer i sve dobro promešajte, dodajte rendanu koru limuna i puter seckan na listiće. Sve dobro umešajte u jako mrvičasto testo, a onda dodajte mrvicu po mrvicu vode dok se sve fino ne sjedini. Rasporedite u kalup (prethodno podmazan puterom) i utisnite ravnomerno u dno i ivice, izbockajte viljuškom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Posle 5-6 minuta stavite fil (u kupine dodajte smeđi šećer i gustin i sve dobro promešajte) i pecite sve zajedno još oko 25-30 minuta.

Foto: Shutterstock

Brza torta bez pečenja

Sastojci: 100 g tamne čokolade, 50 g putera, 100 g keksa, 400 g kupina, kesica vanilin-šećera, 5 listića želatina, 250 g pavlake za šlag, 250 g kisele pavlake, 75 g šećera, sok i kora od pola limuna.
Priprema:
Čokoladu rastopite s puterom. Keks, ako nije mleven, stavite u kesicu i razmrvite oklagijom, pa pomešajte s čokoladom. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, stavite smesu, poravnajte i stavite u frižider. Pola kupina ostavite za ukrašavanje, ostale izmiksajte, propasirajte i pomešajte s vanilin-šećerom. Umutite šlag od pavlake, dodajte kiselu pavlaku, šećer, sok i koru od limuna, kao i pire od kupina. Rastopite želatin, pa dodajte u fil. Gotovim filom premažite koru od keksa, poravnajte i ostavite četiri sata u frižideru. Pre posluživanja ukrasite preostalim kupinama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija