• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: klix.ba/informer.rs

15.09.2019

13:42

MOĆAN SU ANTIOKSIDANS, čuvaju srce i sprečavaju nastanak karcinoma!

Ljubav

MOĆAN SU ANTIOKSIDANS, čuvaju srce i sprečavaju nastanak karcinoma!

Podeli vest

Kao i svi orašasti plodovi i lešnici su bogati hranljivim materijama i sadrže proteine, vitamine, minerale i masti. Lešnici pružaju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i duže će vas činiti sitim...

Najviše se uzgajaju u Turskoj, Italiji, Španiji i Sjedinjenim Državama. Možete da ih jedete sirove ili pečene. Sto grama lešnika sadrži 628 kalorija, 60,75 grama masti, 16,70 grama ugljenih hidrata, 9,7 grama vlakana i 14,95 grama proteina. Takođe, sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kao i kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

SUVIŠE UKUSNA ISKUŠENJA! Kako da izađete na kraj sa ŽELJOM ZA SLATKIŠIMA?

Lešnici su moćan antioksidant. Antioksidanti štite telo od oksidativnog stresa i pomažu u prevenciji bolesti poput karcinoma i bolesti srca. Takođe, sadrže i proantocijanidin poznat po borbi protiv slobodnih radikala i sposobnosti lečenja infekcija urinarnog trakta.

Foto: Pixabay

Dobri su za naše srce jer se u lešnicima nalaze vitamini i minerali koji čuvaju vaše srce. Za optimalno zdravlje srca preporučuje se veći unos monozasićenih masti koje se nalaze upravo u lešnicima, a pomažu i u snižavanju holesterola. Zbog velike koncentracije antioksidativnih sastojaka, vitamina i minerala, lešnici sprečavaju nastanak karcinoma. Vitamin E koji se nalazi u lešniku poznat je kao suplement za prevenciju karcinoma.

Lešnici pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Naime, istraživanje koje je uključivalo 48 osoba koje imaju dijabetes tipa 2 dokazalo je da su osobe koje su 12 nedelja koristile lešnik kao međuobrok snizile nivo šećera u krvi. Pomažu u borbi protiv gojaznosti jer su odličan stimulans za zdrav metabolizam. Naime, osobe koje konzumiraju veće količine lešnika brže gube kilograme zbog ubrzavanja metabolizma, piše klix.ba. Proteini, vlakna i masnoće koje se nalaze u lešniku pružaju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje i duže će vas činiti sitim.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
raskoljnikov

pre 4 godine

zbir svih supstanci u 100 gr lesnika je veci od 100 ???? ;)

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija