• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

05.07.2020

14:58

PUT DO USPEHA ILI OMČA OKO VRATA - Da li je dobro biti perfekcionista?

Ljubav

PUT DO USPEHA ILI OMČA OKO VRATA - Da li je dobro biti perfekcionista?

Podeli vest

Biti savršen za perfekcioniste predstavlja imperativ, često su ponosni na tu svoju osobinu i smatraju da ih ona izdvaja iz "gomile" i da će ih ona jedino dovesti do uspeha i blagostanja, kaže psiholog mr Sanja Marjanović iz savetovališta "Ekvilibrijum". I u pravu su, ali samo donekle...

Koliko puta u životu ste čuli da neko za sebe izjavi "Ja sam perfekcionista", želeći time da kaže da sve u životu (u poslu, održavanju svoje okoline, sopstvenom izgledu, interpersonalnim odnosima) radi detaljno, precizno, požrtvovano i najbolje moguće? Biti savršen za perfekcioniste predstavlja imperativ, često su ponosni na tu svoju osobinu i smatraju da ih ona izdvaja iz "gomile" i da će ih ona jedino dovesti do uspeha i blagostanja, kaže psiholog mr Sanja Marjanović iz savetovališta "Ekvilibrijum". I u pravu su, ali samo donekle...

BEZ SE*SA SMO USAMLJENI! 6 stvari koje se događaju s našim telom ako DUŽE VREME APSTINIRAMO!

VENERA I MARS NA DELU! Na ovih 12 stvari muškarci i žene DEFINITIVNO drugačije gledaju!

Teški za saradnju

Perfekcionizam je kao droga - koliko god da osoba ima dobre učinke u onome što radi, koliko god da dobija pohvala i priznanja od drugih, nikada nije zadovoljna sobom.
- "Uvek može bolje" (i ne samo da može nego i "mora da bude" bolje, savršenije), misli osoba koja je sklona perfekcionizmu. To uključuje sitničavost, opsesivno bavljenje detaljima, izražen motiv za postignućem, preteranu samokritičnost (strogost prema sebi), sklonost mišljenju "sve ili ništa" i izraženu anksioznost povodom mogućih neuspeha. Perfekcionisti nisu samo teški za sebe već su veoma teški i za one sa kojima treba da sarađuju. Ne veruju nikome i sumnjaju u tuđu kompetentnost, jer su ubeđeni da samo oni mogu precizno, tačno i valjano da obave neki posao. Zbog toga nisu za timski rad - objašnjava naša sagovornica.

- Kada osoba sebi postavi visoke ciljeve i kada je pritom emotivno stabilna i poseduje zadovoljavajuće intelektualne sposobnosti i talente, ona će vrlo verovatno dostići uspeh u sferi svoga interesovanja - u nauci, biznisu, sportu, umetnosti. Ovakva osoba biće visoko vrednovana od strane okruženja na osnovu sopstvenih uspeha, a isti ti uspesi će doprineti da i samu sebe vrednuje više. Gledano sa strane, to je osoba koja je uspešna i zadovoljna svojim životom - sugeriše mr Marjanović.

Šteta s odloženim dejstvom

Neko vreme, posebno u ranijim fazama života, perfekcionizam predstavlja jedan sasvim funkcionalan i efikasan mehanizam. Ipak, ovaj način funkcionisanja ima nekoliko pogrešnih principa, koji će kad-tad dovesti do negativnih posledica, dodaje naša sagovornica i objašnjava zašto perfekcionizam može da bude štetan.

Foto: Shutterstock

* Postavljanje nerealno visokih ciljeva

- Generalno, postavljanje visokih ciljeva može da bude korisno i motivišuće. Ipak, nekada ti visoki ciljevi nisu u skladu sa našim mogućnostima i to može da doprinese razočaranju i odustajanju. Najbolja solucija je postaviti realno ostvariv cilj koji je u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Perfekcionisti su skloni da postave nerealno visoke ciljeve, samim tim što žele da po svaku cenu budu najbolji i odrade sve savršeno, a kada u jednom trenutku uvide da ovo nije moguće, postaju jako frustrirani - objašnjava psiholog.

IZBEGAVAJTE IH KOLIKO MOŽETE! 10 mesta na koje lekari NIKAD NE BI OTIŠLI U DOBA KORONE!

* Greške i neuspesi su "neoprostivi"

Osoba koja teži perfekcionizmu jako je osetljiva na greške - svaka greška se doživljava katastrofalno i ireverzibilno, jer se ona izjednačava sa ličnom nesposobnošću.

- Iako je pre toga bilo puno uspešnih situacija, to nije dovoljno da osoba shvati da ona nije nesposobna i beskorisna ako je u trenutnoj situaciji uradila nešto pogrešno - naglašava mr Marjanović.

Foto: Shutterstock

* "Vredim koliko sam uspešan"

Kod osoba sa izraženim perfekcionizmom postoji izjednačavanje ličnih uspeha sa ličnom vrednošću.

- Osoba sebe percipira kao vrednu samo ako je uspešna, a kada doživi neuspeh, dolaze do izražaja njena samokritičnost i doživljaj manje vrednosti. Obično se ovakvo interpretiranje neuspeha povezuje sa postavljanjem visokih zahteva od strane roditelja u detinjstvu i kritikovanja ukoliko se oni ne ispune. Kada je uspešno, dete se hvali, oseća se prihvaćeno i voljeno, a kada se desi neki neuspeh, slede oštre kritike na račun detetove ličnosti i odbacivanje - sugeriše psiholog.

LEK IZ PRIRODE! Ako imate temperaturu, jedite OVE VOĆKICE!

* Posledice po psihofizičko zdravlje

Zahtev prema sebi da se bude najbolji i da se sve odradi besprekorno, a pritom da se bude i bez grešaka, predstavlja i posebnu vrstu pritiska za organizam...

Foto: shutetterstock

- Česta pitanja koja osoba sebi postavlja poput "Šta ako ne ispadne onako kako sam očekivao?", "Šta ako pogrešim?" uvode osobu u stanje povišene anksioznosti, koja se pojačava sa postavljanjem sve viših ciljeva. S vremenom, usled stalne napetosti i anksioznosti, osoba može da se oseti iscrpljenom, praznom i depresivnom. Često se lična zadovoljstva, relaksacija, uravnotežena ishrana i redovan san zanemaruju zarad postizanja uspeha, pa pored emocionalnih problema mogu da se jave i psihosomatski problemi. Obično osoba ne odustaje od principa perfekcionizma dok je organizam ne alarmira ovim problemima - opominje naša sagovornica.

Izlaz iz začaranog kruga

Mada perfekcionisti retko žele da menjaju ovu svoju sklonost, upravo je jako važno da uvide i njene negativne strane i odustanu od nekih previsokih zahteva koje su sebi postavili, savetuje mr Marjanović.

DA LI MUŠKARCI MOGU DA 'ZATRUDNE'? Neki imaju mučninu, povraćaju...

- Za početak bi trebalo postaviti prioritete i neke stvari odraditi "dovoljno dobro" ili "solidno", a ne nužno savršeno. Takođe, treba shvatiti da nije katastrofa ako se nekada pogreši i da to ne znači da je osoba bezvredno i nesposobno biće, već čovek koji greši, a pogrešivost je svojstvo svakog čoveka. Osoba treba da pokuša da obuzda svoj radoholizam, u koji perfekcionisti često upadaju, i da kroz relaksaciju i odmor pronađe načine da se psihički odvoji od posla, kako bi mogla bolje da obavlja nove zadatke - smatra mr Sanja Marjanović.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20