• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts/informer.rs

18.01.2021

19:44

VITAMINSKA GRANATA! Odličan u borbi protiv gljivičnih infekcija, podstiče rast kose, ČAROBNI NAR!

Ljubav

VITAMINSKA GRANATA! Odličan u borbi protiv gljivičnih infekcija, podstiče rast kose, ČAROBNI NAR!

Podeli vest

Da bi došao do aromatičnih crvenih „ćelija“ nara, čovek mora dobrano da se pomuči, ali, kako ističu nutricionisti, rezultat je pravo bogatstvo – zalogaji prepuni vlakana, vitamina, minerala...

Zajedno sa bobičastim voćem i mangom, nar se nalazi u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće. Ne bez razloga.

Nar se može pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, nekoliko vitamina B grupe i još nekoliko antioksidantnih materija, što organizmu redovnog konzumenta, između ostalog, donosi jak imunitet.

Takođe, oko četiri grama vlakana nalazi se u 100 grama ovog voća. Oni koji pojedu toliko crvenih bobica sa oštrim košpicama samo na taj način uneće 12 odsto dnevne preporučene doze vlaknastih materija.

Ljubitelji voća koje englesko govorno područje poredi sa granatom mogu da računaju i na minerale poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim tu su i vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga.

Nutritivnih razloga je dovoljno da se tokom narednih nedelja nar svakodnevno nalazi u tanjiru. I to, kako savetuju nutricionisti, što češće u svežem obliku, mada je prihvatljiv i u obliku sveže ceđenog soka.

Foto: Shutterstock

PREDNOSTI KORIŠĆENJA NARA:

Poboljšava pamćenje

Bogat je polifenolima za koje je otkriveno da poboljšavaju pamćenje. U jednoj studiji, pojedinci koji su svakodnevno pili sok od nara imali su bolji učinak na testovima pamćenja u poređenju s onima koji su pili placebo piće.

Može pomoći u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Biljni spojevi u naru mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama. Pokazalo se da se bore protiv nekih vrsta bakterija, uključujući i infekciju kandidom. Antibakterijski i antigljivični učinci mogu biti zaštitni i od infekcija i upala u ustima. To uključuje stanja poput gingivitisa i parodontitisa.

Podstiče rast kose

Nar je pun antioksidansa koji jačaju folikule kose i poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija