• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/J.Ž.

14.02.2021

12:57

UZI ME, ODVEDI ME... Zašto žene PRIVLAČE DOMINANTNI partneri?

Ljubav

UZI ME, ODVEDI ME... Zašto žene PRIVLAČE DOMINANTNI partneri?

Podeli vest

Ako vas privlače dominantniji partneri - niste sami, većina žena to voli - kaže Marijen Brandon, terapeutkinja za veze...

Marijen Brandon, terapeutkinja za veze dodaje da dominantan muškarac ne mora da bude onaj iz filma "50 nijansi sive", već i onaj koji je u krevetu otvoreniji od žene, koji lako iskazuje svoje želje i fantazije, pa lako i preuzima vodeću poziciju. A evo zašto žene to i vole. Marijen Brandon objašnjava da za to postoji evolucijska predispozicija. Ovako glasi njena teorija:

- Žene su rođene s ograničenim brojem jajašaca, za razliku od muškaraca, kod kojih se spermatozoidi stvaraju tokom celog životnog veka i imaju neograničenu zalihu. Zato žene imaju tendenciju da budu selektivne u odnosu na suprotni pol, pa nesvesno biraju one za koje osećaju da će biti "delotvorni" kada je reč o produženju vrste. Valja napomenuti da je i testosteron, muški hormon, povezan s dominacijom, pa je i muškarcima to normalna uloga. Naučnici, naravno, ne tvrde da sve žene traže dominantnog partnera, već da je taj nagon negde zapisan u ljudskom DNK.

Foto: Shutterstock

Na kraju, tu je i društvena komponenta: uprkos napretku feminizma, koji se zalagao za ravnopravnost polova, tradicionalne uloge muškaraca i žena još uvek su vidljive i unutar intimnih odnosa. Romantični romani i filmovi koji prikazuju odvažan, dominantan muški lik koji zavodi i odnosi pobedu nad ženskim likom još uvek su vrlo popularni.

A u jednom istraživanju američkih naučnika većina žena navela je kako za partnera želi dominantnu osobu zato što im njegovo vođstvo pojačava osećaj sopstvene privlačnosti, pored njega se osećaju željeno, ali i zaštićeno. Savremeni aspekt života, u kome je žena takođe veoma umorna i zaposlena, ponovo vraća dominantnog muškarca u prvi plan: kada dođe s posla, umorna žena samo želi da on vodi razgovor ili napravi prvi korak u vezi ukoliko su na početku priče ili da je jednostavno podigne i odvede u krevet. I u svemu tome nema ništa loše - kažu stručnjaci za veze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srki

pre 3 godine

Zato što su slabe i treba im tata da ih vodi kroz život.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija