• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilakar

17.02.2021

07:50

OVO SU SITUACIJE kada treba biti oprezan sa konzumiranjem BELOG LUKA

Ljubav

OVO SU SITUACIJE kada treba biti oprezan sa konzumiranjem BELOG LUKA

Podeli vest

Nijedna vrsta povrća nema toliko benefita za zdravlje kao što poseduje beli luk

Ipak treba biti oprezan u konzumiranju belog luka a evo i kada.

Problemi sa kožom

Kožu najpre testirajte tako što nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo nanositi beli luk.

Ali s druge strane, postoji trvdnja da ulje belog luka ne sadrži jedinjenja koja uzrokuju iritaciju (sulfenske kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata.

Problemi s varenjem

Velike količine belog luka mogu iritirati želudac i creva.

Krvarenje

Beli luk može podstaći krvarenje. To dejstvo se može još pogoršati ako konzumirate biljke i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu…

Foto: unsplash.com

Oprezno sa belim lukom

Trudnoća

Normalne količine belog luka verovatno nisu štetne za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako se porođaj očekuje za dve nedjelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i propratnih hirurških procedura.

Dojenje

Izbegavajte preteranu konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka na kožu jer ne postoje dovoljni podaci koji potvrđuju da je bezopasan za dete.

Predoperativna stanja

Izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može podstaći krvarenje.

Kontracepcija

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen – zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju ovog hormona i umanjuje kontraceptivni učinak. Ako konzumirate mnogo belog luka razmislite o dodatnoj kontracepciji.

Moguće nuspojave:

Sumporna jedinjenja belog luka rastvoriva u ulju mogu prouzrokovati sledeće poteškoće:

Peckanje u ustima, žgaravicu, mučninu, povraćanje, gasove, dijareju i gubitak apetita, naročito ako se uzima na prazan stomak.

Slabost, groznicu, glavobolju, vrtoglavicu, znojenje, 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

pre 3 godine

Bijeli luk uništava fine cjevčice u biubrezima, što je davno napisao Henry Bieler. Može negativno utjecati i na mozak. I nije najkvalitetnija vrsta povrća. Primjerice, šparoge imaju bioaktivni domet pet metara, a bijeli luk četiri. Kada već pišem o tomu, želio bih spomenuti i tartufe čiji je domet čak 12 metara.

Luk

pre 3 godine

De se setiste u sred požara da nas plašite vodom, aman!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija