• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lepa&Srećna

05.03.2021

12:45

LEKARI TVRDE: Ovih pet napitaka izbegavajte dok pijete ANTIBIOTIK

Ljubav

LEKARI TVRDE: Ovih pet napitaka izbegavajte dok pijete ANTIBIOTIK

Podeli vest

Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija. Smatraju se jednim od najvećih dostignuća 20. veka, a pravilna upotreba je od presudnog značaja, piše Lepa&Srećna

Ukoliko antibiotike uzimate preudugo ili na svoju ruku, tj, bez propisanog recepta može se dogoditi da lek ne deluje kako treba, odnosno, da bakterije postanu otporne. Nije zanemarljiv ni uticaj ishrane na dejstvo antbiotika.

Stručnjaci nemačke lekarske komore preporučuju kojih pet napitaka treba da izbegavate.

Mleko

Mleko i mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma koji može da remeti dejstvo lekova, a posebno antibiotika.

"Pojedini antibakterijski agensi vezuju se sa kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koju su toliko jaki da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok", objašnjavaju lekari i isitiču da je najbolje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Foto: pexels.com

Pazite šta pijete sa antibioticima

Alkohol

"Alkohol može smanjiti ili povećati dejstvo lekova, a ni antibiotici nisu izuzetak. Ako se konzumiraju zajedno može se javiti glavobolja, mučnina i povraćanja ", rekao je ugledni nemački stručnjak dr Tomas Lošer.

Mineralna voda

Mineralna voda sadrži puno minerala, poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Baš kao i kod kalcijuma u mleku, i ovom slučaju se minerali mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite. Zato mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Voćni sok

Voćni sokovi nisu dobra kombinacija sa antibioticima jer mogu da sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u jetri.

Kafa

Dejstvo napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka, može biti pojačano upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija