• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti

06.03.2021

15:30

NISTE SIGURNI DA LI SU JAJA SVEŽA? Prepoznajte LAKO pomoću ova tri trika!

Ljubav

NISTE SIGURNI DA LI SU JAJA SVEŽA? Prepoznajte LAKO pomoću ova tri trika!

Podeli vest

Ako niste sigurni da li su vam jaja i dalje za jelo, isprobajte ova tri trika

Ponekad nam se desi da ne vidimo dobro rok trajanja ili etiketu slučajno bacimom, te u tim slučajevima ne znamo da li su jaja i dalje sveža i dobra za upotrebu. Međutim, postoji nekoliko saveta kako da proverite da li su sveža:

Test u vodi

Dublju posudu ili čašu napunite hladnom vodom i u nju stavite jaje. Ako je jaje potonulo na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo stajati, znači da je još skroz sveže. Ako jaje pak malo potone, ali je još pri vrhu posude i nije cijelo uronjeno u vodu, verovatno je dobro još nedelju dana za upotrebu.

Foto: Pixabay

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora

Miris

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora, a često je toliko jak da ga se može osetiti i kroz ljusku jajeta. Ako ne osećate miris a ipak mislite da jaje možda nije sveže, razbijte ga na tanjir i pomirišite - miris sumpora znači da ga treba odmah baciti, a pokvareno jaje može na sebi imati čak i tragove plesni.

Test sa soli

Sličan je kao i test sa samom vodom - u čašu hladne vode dodajte kašičicu soli i ubacite jaje: ako potone; dobro je, ako pluta; prestaro je. Razlog što staro jaja pluta je u njegovoj ljusci koja je porozna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija