• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lovesensa.rs

13.03.2021

09:10

BILJKA BESMRTNOSTI - SVAKOG DANA UZMITE JEDNU KAŠIČICU OVOG ZAČINA! Pun vitamina C, gvožđa, magnezijuma, leči mnoga oboljenja!

Ljubav

BILJKA BESMRTNOSTI - SVAKOG DANA UZMITE JEDNU KAŠIČICU OVOG ZAČINA! Pun vitamina C, gvožđa, magnezijuma, leči mnoga oboljenja!

Podeli vest

Legende ispredaju da komorač daruje besmrtnost. U grčkoj mitologiji postoji verovanje da je Prometej od bogova ukrao vatru, sakrivši je u šuplju stabljiku komorača...

Komorač (Foeniculum vuglaris) je mediteranska višegodišnja biljka iz porodice peršuna i vekovima je u upotrebi kako u kulinarskim đakonijama, tako i u medicinske svrhe. Raste divlje u oblasti Sredozemnog mora, ali se i komercijalno uzgaja.

Biljka se sastoji od lukovice, stabljika, listova, cvetova i semena i svi delovi su jestivi. Ona je jedna od četiri biljke koja daruje jestivu začinsku biljku i začinsko seme (ostale su korijander, mirođija i grčko seme). Seme komorača spada u grupu začina koji hlade. Ima slatkast, pomalo jedak ukus koji podseća na ukus semena anisa. Odličan je izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.

Foto: Pixabay

Lekoviti komorač

Čaj od komorača za bolje varenje i kvalitetnije majčino mleko

U ajurvedi se smatra da je seme komorača jedno od najboljih začina za varenje koje osnažuje agni (digestivnu vatru), smanjuje nadimanje i zaustavlja grčeve. Zbog ovih svojstava nalazi se u raznim čajnim mešavinama, pa se čak preporučuje i kao blagi napitak za bebe koje pate od grčeva.

Prema ajurvedskom receptu, posle jela konzumirajte jednu kašičicu pečenog semena komorača. Za probleme sa bešikom, savetuje se čaj sa semenom korijandera, a dobar je i kao smirujući tonik za nerve. Tradicionalna kineska medicina na sličan način promoviše upotrebu semena komorača, ističući da reguliše či i harmonizuje rad stomaka i poboljšava apetit.

Kroz istoriju, doktori TKM su ga koristili u toplim oblogama kod zmijskih ujeda, kod bolne ušne duplje ili kao komprese za stomak kod bolova. Posle porođaja se majkama preporučuje čaj od komorača sa malo cimeta radi stimulisanja laktacije. S obzirom na to da seme ima stimulativna dejstva, TKM doktori savetuju da se konzumira ujutru u malim količinama, a trudnice treba da ga izbegavaju zato što stimuliše matericu. Energetski, komorač je odličan za naš duh, posebno za onaj deo nas kojem nedostaje samo ljubavi. Povoljno utiče na korenu (prvu), sakralnu (drugu) i srčanu (cetvrtu) čakru.

Seme komorača je nezaobilazan sastojak u kineskoj mešavini 5 zacina, nekim indijskim mešavinama i naširoko se koristi u kuhinjama Bliskog istoka i Mediterana. U indijskim i pakistanskim restoranima se tradicionalno služi na kraju jela, ne samo zarad boljeg varenja, nego i kao osveživač daha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija