• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Well and Good/informer.rs

19.04.2021

13:30

5 NA DAN! Formula za DUG i ZDRAV ŽIVOT istraživača sa HARVARDA! Vrlo je jednostavno!

Ljubav

5 NA DAN! Formula za DUG i ZDRAV ŽIVOT istraživača sa HARVARDA! Vrlo je jednostavno!

Podeli vest

Preporuke nutricionista ponekad je teško i komplikovano pratiti, ali kako bi nam olakšali taj proces, istraživači s Harvarda osmislili su '5 na dan' formulu koja će vam pomoći da živite zdravo i dugo

Formula za dug život istraživača sa Univerziteta Harvard T. H. Chan School of Public Health, pojednostavljuje stvari tako da vam preporučuje da jedete prema formuli '5 na dan' - dve porcije voća i tri porcije povrća na dan.

Do ovog zaključka došli su nakon opsežnih istraživanja raznih studija. Koristili su se rezultatima studije koja je pratila nutricionističke podatke 100.000 muškaraca i žena tokom 30 godina, kao i s još 26 drugih studija koje su istraživale ishranu i zdravlje na preko dva miliona odraslih.

Foto: Shutterstock

- Ove količine voća i povrća verovatno nude najveću korist u smislu prevencije glavnih honičnih bolesti i relativno je ostvariv unos za širu populaciju - rekao je vodeći autor studije, dr sc. Dong D. Vang, epidemiolog, nutricionista i profesor na Harvardu.

Studija je pokazala i kako nema dodatnih boljitaka za zdravlje ako se konzumira veća količina voća i povrća od navedene. Što se tiče količine, porcija voća je jabuka, a porcija povrća je pola paprike.

Foto: Pixabay

Istraživači s Harvarda takođe su otkrili da neko voće i povrće nudi veće zdravstvene prednosti od drugih. Na vrhu popisa su: kelj, brokoli, šargarepa, bobičasto voće i agrumi, a na dnu kukuruz i krompir, iako to ne znači da oni nisu zdravi, piše Well and Good.

DLAČICE IZNAD USANA ovako će zauvek nestati: Trik u koji se KUNU MILIONI ŽENA!

Gde GREŠIMO sa SUPLEMENTIMA? Doktor OTKRIVA koje su KOMBINACIJE LOŠE, šta se dešava kada PRETERAMO, kada PRAVITI PAUZE...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SVI VOLIMO ĆEVAPE, A NE ZNAMO ŠTA JE NAJŠTETNIJE U ROŠTILJU! Doktor Perišić otkrio kako nam PODVALJUJU UGOSTITELJI i zašto LUK NE TREBA JESTI UZ MLEVENO MESO!
Ljubav

SVI VOLIMO ĆEVAPE, A NE ZNAMO ŠTA JE NAJŠTETNIJE U ROŠTILJU! Doktor Perišić otkrio kako nam PODVALJUJU UGOSTITELJI i zašto LUK NE TREBA JESTI UZ MLEVENO MESO!

Stižu lepi dani, Vaskrs i Prvi maj, i mnogi se već spremaju da negde u prirodi ili vikendici raspale roštilj. Ali, toliko slušamo o opasnosti crvenog i mlevenog mesa, nezdravoj termičkoj obradi... Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, objasnio je šta je najštetnije u roštilju i kako marinada može da neutrališe štetne sastojke.

19.04.2021

08:30

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija