• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

20.05.2021

18:48

KELERABA JE NEVEROVATAN IZVOR ZDRAVLJA I ENERGIJE! Smanjuje holesterol i snižava pritisak!

Ljubav

KELERABA JE NEVEROVATAN IZVOR ZDRAVLJA I ENERGIJE! Smanjuje holesterol i snižava pritisak!

Podeli vest

Keleraba je dvogodišnja, zeljasta biljka i sadrži dosta hranljivih sastojaka. Nemojte bacati mlado lišće i stabljiku, sadrže više vitamina i minerala, posebno karotina i fosfora, nego zadebljala "jabuka"

I vitamini i minerali

Iako ima minimalnu količinu kalorija (100 g - 27 kcal), veoma je zasitno povrće i u poređenju sa belim kupusom znatno je bogatija hranljivim materijama. Sadrži 6,2 odsto ugljenih hidrata, 1,7 odsto belančevina i masti u tragovima. Odličan je izvor vitamina C: 100 g ima čak 62 miligrama, što predstavlja 78 odsto preporučenih dnevnih potreba: vitamin C jača imunitet, reguliše metabolizam i neutrališe dejstvo slobodnih radikala. Keleraba sadrži i tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B 6 i folnu kiselinu. Od minerala najviše poseduje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, kalijum i mangan.

Izvor dobrog zdravlja

Odličan je izvor vlakana, preporučuje se za bolje varenje, protiv opstipacije i u jelovnicima za smanjenje telesne težine. Lekovito deluje na kardiovaskularni sistem, smanjuje holesterol, snižava pritisak. Redovnom upotrebom kelerabe pojačaćete apsorpciju gvožđa, uvećati energiju, a povoljno deluje i na zdravlje kostiju, limfni sistem, vezivno tkivo, zube i desni. Keleraba u vašem jelovniku ublažava probleme kod postojanja edema, kandidijaze i virusnih zaraza. S obzirom na to da stabilizuje nivo šećera u krvi, posebno se preporučuje dijabetičarima, a smanjuje i rizik od pojave kamena u bubregu.

Foto: Shutterstock

Keleraba je odličan izvor vlakana

 Najbolja je sirova

Pri kupovini birajte manje ili srednje glavice, slađe su. Sirovu i izrendanu kelerabu možete da dodate u svaku vrstu sezonske salate, a odlično se slaže i sa voćem, ribom, mesom, sirom... Dovoljno je da je prelijete sirćetom ili jogurtom i spremna je za jelo. Termičkom obradom gubi vitamin C, pa ako je kuvate najbolje je da ne bude isečena na kriške već cela i da na ringli bude najviše pola sata. Ako isečete kelerabu, barite je najviše deset minuta, a ukoliko je izuzetno mlada znatno kraće - brzo će omekšati. Možete je pripremmati i na pari, dinstati sa drugim povrćem ili mesom, pohovati ili peći u rerni.

Kako da je sačuvate

Keleraba se čuva neoprana. Kada je donesete sa pijace ili iz radnje, nemojte je odmah trljati pod vodom (to ćete učiniti neposredno pre upotrebe), već je stavite u najlonsku kesu i u odeljak za povrće u frižideru. Ukoliko ima listove, odsecite ih i čuvajte posebno. Ako kelerabu ovako budete tretirali, može duže vreme da ostane sveža, ali vam savetuemo da je upotrebite odmah ili u roku od najviše nedelju dana. Odlična osobina kelerabe je što tokom pravilnog čuvanja na hladnom mestu uopšte neće izgubiti svoja više nego brojna nutritivna svojstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17