• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

27.06.2021

12:52

Koja je godina NAJKRITIČNIJA U VEZI? SEDMA? Ne, grdno se VARATE...

Shutterstock

Ljubav

Koja je godina NAJKRITIČNIJA U VEZI? SEDMA? Ne, grdno se VARATE...

Podeli vest

Prema statistikama, svaki šesti razvod događa se posle 25 godina braka ili više...

Mnogi parovi, naročito žene, sigurni su da je najvažnije izdržati do osme godine veze ili braka... Jer decenijama važi pravilo da je sedma godina veze "prokleta", ona se smatra najopasnijom i najčešćom godinom kada se prekida veza! Ali da li je to zaista istina? Ili je "prokleta sedma" ništa više nego još jedna zabluda o ljubavnim odnosima?

Američki sociolog Majkl Rozenfeld sa univerziteta Stenford pratio je više od 3.000 parova za svoje istraživanje pod nazivom "Kako se parovi sastaju i ostaju zajedno" i redovno od njih dobijao novosti o statusu veze. Na temelju podataka izračunao je godinu u kojoj je veza imala najveći rizik od prekida. I evo zaključka: najopasnija i najkritičnija godina u vezi je - prva!

Foto: Shutterstock

Naime, 60 odsto veza koje je Rozenfeld pratio prekinulo se pre prve godišnjice - uprkos zaljubljenosti i leptirićima u stomaku. Posle toga, prema istraživanju, verovatnoća da će se par rastati drastično pada: za nevenčane parove svake godine za 10 odsto, ali tek do pete, a od tada rizik odjednom pada puno sporije. A u sedmoj godini? Nema promene u krivi!

Od koje godine prestaje potencijalna kriza ili koliko dugo moramo da "izdržimo" u vezi? Kada smo sigurni? Prema istraživanju dr Rozenfelda, zapravo nikada! Dakle, verovatnoća da jedan od partnera odluči da krene svojim putem i dalje je postojala za nevenčane parove i posle 15 godina zajedničkog života u 12 odsto slučajeva. I posle 25 godina rizik od razdvajanja čak se opet povećao za nevenčane partnere.

Foto: Shutterstock

 

Prema Rozenfeldu, bračni parovi treba da brinu znatno manje (prema njegovom istraživanju, stopa odvojenosti nakon 20 godina manja je od jedan odsto), ali ni oni nikada ne bi trebalo da budu previše sigurni: prema statistikama, svaki šesti razvod događa se posle 25 godina braka ili više.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija