• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: eatthis.com/informer.rs

04.07.2021

16:25

Da li ćete DOŽIVETI SRČANI UDAR? Naučnici tvrde da ODGOVOR treba da potražite U NOVČANIKU!

Ljubav

Da li ćete DOŽIVETI SRČANI UDAR? Naučnici tvrde da ODGOVOR treba da potražite U NOVČANIKU!

Podeli vest

Socioekonomski status je glavni faktor rizika za loše zdravstveno stanje - ljudi koji su u nepovoljnom finansijskom položaju češće boluju od hroničnih dijagnoza poput kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nova studija dala je nov pogled na to kako finansije mogu uticati na naše zdravlje, posebno na rizik od srčanog udara

U studiji objavljenoj u "JAMA Cardiology", istraživači kažu da su promene u bogatstvu povezane sa rizikom od srčanog udara - porast bogatstva korelira sa manjom verovatnoćom srčanog udara, dok je pad bogatstva povezan sa većim.

- Smanjivanje bogatstva je faktor rizika koji može da se menja tokom čovekovog života i može uticati na kardiovaskularni zdravstveni status osobe - rekao je koautor studije Mataja Vedugeneten.

Koristeći podatke RAND-ove studije zdravlja (HRS) - koja je pratila detaljne informacije o finansijskoj imovini učesnika, uključujući stanovanje, ušteđevinu, dugove i prihode - istraživači su pregledali 5.579 odraslih osoba starijih od 50 godina koji nisu imali problema sa srcem kada HRS je počeo.

Foto: pexels.com

Između januara 1992. i decembra 2016. godine, učesnici su prijavili sve nove zdravstvene dijagnoze koje su dobili. Analizirajući te informacije, naučnici su otkrili da ispitanici čija se imovina povećala imaju manje šanse da razviju kardiovaskularne bolesti, dok je smanjenje bogatstva povećalo rizik od srčanih bolesti.

Manje slobodnog vremena 

- Smanjenje bogatstva povezano je sa visinom stresa, manje zdravog ponašanja i manje slobodnog vremena, a sve je to povezano sa lošijim kardiovaskularnim zdravljem - rekao je još jedan koautor studije dr Andrej Samarsono.

Foto: Shutterstock

Iako se većina istraživanja usredsređuje na dohodak, ovo istraživanje daje širi pogled na to kako finansijska situacija osobe može uticati na njeno zdravlje - plata može biti primarni finansijski stres u životu, ali nije jedina.

Prihod odražava novac koji redovno dobijamo, dok je bogatstvo holističnije, obuhvata i imovinu i dugove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija