• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

12.07.2021

19:29

LJUBAV je bitna, ali NE POTCENJUJTE ni HUMOR! 7 razloga zašto je smeh KLJUČ za održavanje VEZE!

Shutterstock

Ljubav

LJUBAV je bitna, ali NE POTCENJUJTE ni HUMOR! 7 razloga zašto je smeh KLJUČ za održavanje VEZE!

Podeli vest

Ništa neće umanjiti napetost ili neprijatnu situaciju kao dobro tempirana šala. Čak i kad ste ljuti na partnera, teško je biti namrgođen kad vam je nešto baš smešno. A posle zdravog i iskrenog smeha lakše ćete rešiti problem

Skoro svi stručnjaci za veze, lajfkoučevi, psiholozi, psihoterapeuti uvek naglašavaju da 'dobar smisao za humor' treba da bude visoko na listi osobina koje želite kod partnera. Evolucija se pobrinula da je sposobnost baratanja humorom jedna od najatraktivnijih osobina kod ljudi. Tokom cele naše istorije muškarci su pokušavali da šarmiraju dame svojim humorom, a uspevali su oni najduhovitiji. Smisao za humor, odnosno znati kada, kako i koju šalu izgovoriti, može i te kako da utiče na naše odnose i da održi "vatru" u vezi.

1. Ako se na početku veze smejete, na dobrom ste putu

Studije su pokazale da su žene spremnije da svoj broj telefona daju muškarcima koji prvo "bace" neku šalu. Naime, dobar duhovit komentar odmah pokazuje inteligenciju, kreativnost, društvenu svest, toplinu i ljubaznost - osobine koje svi volimo da vidimo u čoveku, a naročito u potencijalnom životnom partneru. Ali to deluje samo ako je šala iskrena i originalna, a ne neka stara izlizana fora ili kliše.

Foto: Shutterstock

2. Humor briše razlike

Novim parovima humor može da pomogne da prevaziđu bilo kakvu nezgodnu situaciju tokom upoznavanja. Lakše je o svojoj nesigurnosti i intimnim aspektima života razgovarati na lagan, duhovit način. Takođe, to može biti i alat za kritikovanje stvari u vezi s vašim partnerom bez osuđujućeg tona. Humor vam daje diplomatski imunitet, a vaš partner tako neće osećati da je napadnut.

3. Humorom se lakše rešavaju svađe

Ništa ne smanjuje napetost kao dobro tempirana šala. Čak i kad ste ljuti na svog partnera, teško je biti namrgođen kad vam je nešto smešno. Nakon što se nasmejete i opustite lakše ćete rešiti stvarni problem i neslaganje. Humor stvara mnogo lepše okruženje za razgovor o kompromisima.

4. Humor zbližava ljude

Koliko god glupo zvučalo, šala i smeh zajedno su naučno dokazani znakovi obostranog romantičnog interesa. Kada se smejete jedno drugom, zapravo stvarate pozitivnu vezu. U isto vreme stvarate i posebno razumevanje i zajednički prostor u kome se osećate sigurno i srećno. Odličan je osećaj kada vas partner razume, shvata vašu šalu i nasmeje joj se, čak i ako je to realno bila grozna šala.

Foto: Shutterstock

5. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo teška vremena

Poznato je da smeh smanjuje nivo stresa, podiže raspoloženje i čini nas otpornijima. Zato je sjajno imati nekoga ko uvek može da vas razveseli. Nakon dugog radnog dana dobar smeh s osobom koju volite dovoljan je da vas uteši i da smetnete s uma stvari koje su vam se uvukle u mozak i koje vas stresiraju.

6. Humor čini vezu srećnijom

Smeh sa prijateljima ili partnerom pojačava osećaj zadovoljstva. Humor jednostavno povećava uživanje u bilo kakvim društvenim interakcijama. Osećate se dobro jer ste ispričali dobru šalu, drugi su srećni što su je čuli, jednostavno svi uživaju. To je razlog što ljudi uglavnom cene razigrane i zabavne romantične partnere.

Foto: Shutterstock

7. Humor pomaže paru da ostanu duže zajedno

Parovi koji se zajedno smeju ostaju zajedno. Prema istraživanjima, bračni parovi većinom tvrde da humor ima pozitivan uticaj na njihov brak i da je zamenio svađu. Zato je humor važan instrument za održavanje veze, jer ima sposobnost rešavanja sukoba, pružanja utehe i stvaranja osećaja bliskosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija