• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

11.10.2021

19:00

DAJTE PEDALU RAKU! Ova vrsta kancera je IZLEČIVA u preko 90 ODSTO slučajeva!

Shutterstock

Ljubav

DAJTE PEDALU RAKU! Ova vrsta kancera je IZLEČIVA u preko 90 ODSTO slučajeva!

Podeli vest

Podsećamo da je rak dojke izlečiv u preko 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme. Zato je važno da redovno obavljamo kontrolne preglede i samopreglede dojke

Svakog dana 12 pripadnica lepšeg pola u Srbiji oboli od raka dojke, godišnje njih 4.300. Prema smrtnosti smo na drugom mestu u Evropi, ali ne mora da bude tako, čulo se povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke. Glavni događaj, biciklistička vožnja podrške obolelim ženama pod sloganom "Daj pedalu raku" održana je u 30 gradova u četiri zemlje regiona, a mi podsećamo da je rak dojke izlečiv u preko 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme. Zato je važno da redovno obavljamo kontrolne preglede i samopreglede dojke, poručuju iz Ženskog centra "Milica".

Pregled glavu čuva

Ženski pol (obolevaju i muškarci, ali 100 puta ređe) i godine starosti su najčešći faktori rizika za rak dojke, ali se u suštini bolest javlja kao posledica kombinacije različitih činilaca koji deluju putem hormona. Rizik naglo raste posle 40. godine, mada sve više obolevaju i mlade žene, dok je genetska predispozicija odgovorna za 5 do 10 odsto slučajeva. Kao i kod ostalih kancera, u rizike treba ubrojati i pušenje, alkohol, prekomernu težinu i fizičku neaktivnost.

Foto: Shutterstock

Mamografski pregled obavlja se posle četrdesete na svake dve godine

Ono što, međutim, može da promeni tok bolesti jeste redovan preventivni pregled.

1. Ultrazvučni pregled se obavlja jednom godišnje, ukoliko je potrebno uz konsultacije sa lekarom i češće. UZ dojke radi isključivo radiolog. Pregled nije loše vezati uz redovni ginekološki pregled, kako bi se jednom godišnje dobila kompletna slika "intimnog" zdravlja.

2. Mamografski pregled dojke se obavlja posle četrdesete na svake dve godine, po potrebi i češće. Zbog žlezdaste strukture dojke, ovu metodu nije preporučljivo raditi pre navršenih 40 godina, a kod nas su organizovanim skriningom obuhvaćene žene od 50 do 69 godina i pozivaju se na svake dve godine.

3. Magnetna rezonanca MRI i CT skener se rade uz konsultaciju sa lekarom ukoliko je potrebno.

4. Sa samopregledom dojke se može početi od 20. godine. Ovaj pregled se obavlja jednom mesečno, 7-10. dana od početka ciklusa, kada je dojka najmekša. Ukoliko ste u menopauzi, onda odredite jedan datum u mesecu i tada radite samopregled.

Promene svih vrsta

Ako imate više od 50 godina, a niste dobili poziv za mamografiju, informišite se kod svog izabranog lekara o načinu i mestu gde možete da uradite pregled, ako uspete da se uglavite zbog korone. U međuvremenu, dojke lako možete da pregledate i sami, vizuelno ili opipavanjem prstima. Ono što tražite, odnosno ono što ne želite da vidite/osetite je sledeće...

Foto: Shutterstock

Informišite se kod svog izabranog lekara o načinu i mestu gde možete da uradite pregled
Simptomi raka dojke:

- kvržica u dojci
- promena veličine ili oblika dojke
- udubljenja na koži ili zadebljanja tkiva dojke
- uvlačenje bradavice
- osip na bradavici
- curenje iz bradavice
- otok ili kvržica u pazuhu
- bol ili nelagodnost u dojkama koja ne prolazi
- crvenilo kože
- zadebljanje kože

Sam svoj dijagnostičar

Kako da uradite samopregled dojke? Da bi najbolje pregledali desnu dojku, lezite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Isto tako postupite i sa pregledom leve dojke.

Foto: Pixabay

Samopregled je najbolje obaviti ležeći...

Prilikom pipanja desne dojke koristite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanje tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke desnom rukom.

Na kraju pregleda stisnite bradavicu obe dojke radi eventualnog iscetka ili sukrvice. Ukoliko ste pregledom ustanovili jedan od prethodno pomenutih znakova, obratite se lekaru.

Pred ogledalom

Pregled možete da uradite i pred ogledalom - podižući lagano ruke iznad glave, tragajte za napred navedenim promenama na dojkama. Podizanje ruku, inače, provocira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

Takođe, postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskajući pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke. Istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama.

Foto: Shutterstock

... pred ogledalom ili tokom tuširanja
U kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipajte sve delove dojke. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke, a levu za desnu dojku.

Apel za inovativnim lekovima

Primarijus dr Ljiljana Stamatović iz Instituta za onkologiju navodi da godišnje u Srbiji 1.600 žena umire od raka dojke, što je prava pošast.

- Urađena je anketa koja je obuhvatila 710 pacijentkinja, a ono što je detektovano kao slabe tačke u sistemu jesu primarna zaštita, gubljenje vremena (u raznim fazama lečenja), dostupnost terapije i to što pacijentkinje (zbog terapije) moraju da putuju do najbliže (adekvatne) zdravstvene ustanove o svom trošku. Kvalitet života od trenutka postavljanja dijagnoze takođe značajno opada, jer se ova bolest tretira kao grip, pa žene na bolovanju primaju tek 65 odsto zarade. Osim toga, inovativnom terapijom nisu pokrivene dve trećine pacijentkinja, mada ovih lekova ima svuda u regionu. Posebno bi od koristi bio lek za agresivan oblik raka dojke koji nosi visoki rizik od relapsa, a koji bi (u početnom stadijumu) to mogao da spreči u 30 odsto slučajeva. Pitali smo i razgovarali o tome hiljadu puta, ali sve se završilo na obećanjima. Mi nemamo čime da lečimo, a pričamo o ranom otkrivanju - poručila je prim dr Ljiljana Stamatović.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija