• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M. Jovanović

17.10.2021

13:14 >> 13:21

PRIRODNA POMOĆ za ŽENSKE TEGOBE! Od obloga i ulja do aromatičnih čajeva!

Shutterstock

Ljubav

PRIRODNA POMOĆ za ŽENSKE TEGOBE! Od obloga i ulja do aromatičnih čajeva!

Podeli vest

Bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolje i razdražljivost samo su neki od simptoma sa kojima se žene bore tokom onih dana u mesecu. Uz savete koje vam predlažemo menstrualne tegobe možete jednostavno ublažiti i brže se vratiti dnevnim aktivnostima

Svakog meseca žene širom sveta suočavaju se sa menstrualnim i predmenstrualnim tegobama, koje ih potpuno izbace iz koloseka. Bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolje i razdražljivost samo su neki od simptoma sa kojima se bore. Kod nekih su ovi simptomi intenzivniji, kod nekih slabiji, ali ono što je sigurno jeste da nisu nimalo prijatni, u kojoj god meri oni da se jave. Uz nekoliko trikova menstrualne tegobe možete jednostavno ublažiti i brže se vratiti dnevnim aktivnostima.

Tople obloge

Ako osetite menstrualne bolove, zagrejte termofor, lezite na leđa i opustite mišiće. Tako zagrejan termofor stavite na donji deo stomaka i ostavite ga da deluje. On će opustiti mišiće i time smanjiti bolove. Ukoliko nemate termofor, može pomoći i topli peškir ili flaša zagrejane vode. Vrući tuš ili topla kupka takođe mogu učiniti čuda. Tokom tuširanja, ostavite vruću vodu da teče nad vašim bolnim mišićima, naročito u predelu stomaka.

Foto: Shutterstock

Vodite kalendar menstruacije

Vodite dnevnik svog ciklusa. Možete ručno uz džepni kalendar koji vam je uvek pri ruci, ali i putem brojnih aplikaciju za telefon. Tu unesite datum početka i kraja menstruacije, ali i sve promene i reakcije na hranu, čajeve i promene navika i tako donesete korisne zaključke o svom ciklusu i o tome šta vam prija, a šta ne.

Više spavajte

Tokom prvih dana menstruacije većina žena sa izraženim menstrualnim tegobama oseća se pospano i malaksalo. Poslušajte telo i odspavajte po podne ili lezite u krevet ranije. San opušta telo i smanjuje bol. Utoplite se i dajte telu potrebni predah.

Ne zapostavljajte fizičku aktivnost

Iako deluje kako da ne možete ni da ustanete iz kreveta, a kamoli da budete fizički aktivne, umerena aktivnost ublažiće bolove. Studije su pokazale da čak i umerena fizička aktivnost, kao što je svakodnevna šetnja, može da učini da se rešite menstrualnih bolova. Vežbanje utiče na stvaranje beta-endorfina, koji u našem telu deluje protiv bola slično morfijumu. Pored šetnje, dobre su i vežbe istezanja. Na primer, lezite na stomak i prednji deo tela uzdignite, oslanjajući se na laktove. Ostanite u tom položaju do pola minuta, ne prelazite granicu neprijatnosti. Ponovite postupak barem pet puta.

Foto: Shutterstock

Unosite više vitamina

Nedovoljno vitamina E, B1, B6, magnezijuma i kalcijuma može biti uzrok zašto na grčenje mišića materice veoma osetljivo reagujete. Nekoliko dana pre početka ciklusa počnite da ih uzimate. Magnezijuma vam treba oko 500 mg, a kalcijuma oko 1.000 mg dnevno. Najbolje je jesti namirnice koje su bogate ovim vitaminima, poput mleka i jogurta, kao i one koje obiluju kalcijumom i seratoninom, kao što je banana.

Promenite ishranu

Tokom ovog perioda u mesecu izbegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u sistemu za varenje, pa time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u telu i nadutost koja će pojačati bolove u stomaku. Izbegavajte i kofein i alkohol. Doduše, ovakav način ishrane generalno treba izbaciti iz jelovnika, a posebno u menstrualnom periodu.

Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće za opuštanje mišića

Jabukovo sirće je veoma korisno u lečenju menstrualnih grčeva. Opušta mišiće materice, što je čini manje sklonom grčevima. Takođe je pogodno i za regulaciju odliva u toku menstruacije i drugih pratećih simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) kao što su akne, nadimanje, promene raspoloženja i razdražljivost. Konzumirajte ga na sledeći način: Dodajte jednu do dve kašike jabukovog sirćeta u šolju tople vode i dobro ga promešajte. Pijte ovaj napitak tri puta dnevno.

Ulje noćurka reguliše hormone

Ulje noćurka sadrži omega-3 i gama linolensku kiselinu, čiji manjak u organizmu kod žene može uzrokovati snažne simptome PMS-a, poput bolnih grudi i bolova u stomaku i grčeve. Ulje noćurka reguliše rad hormona, te se stoga koristi i u borbi protiv akni, dijabetesa, simptoma menopauze.

Foto: Shutterstock

Čajevi imaju dvostruko dejstvo

Čajevi su blagotvorni za menstrualne bolove jer deluju poput toplotnih obloga, a biljne komponente i aktivni sastojci smanjuju grčeve. Preporučuju se čajevi od kamilice i nane jer umanjuju grčeve i imaju umirujuće dejstvo. Čaj od đumbira je jedan od efikasnijih čajeva za menstrualne bolove. Pijte ga tri puta na dan, od početka do kraja menstruacije.

Unošenje dovoljne količine vode

Dehidratacija organizma, odnosno unos nedovoljne količine vode u organizam mogu da prouzrokuju nastanak glavobolje. Nedostatak tečnosti smanjuje zapreminu krvi, te istovremeno proširuje krvne sudove i uzrokuje glavobolju.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija