• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.10.2021

19:16

Napravite KUĆNI SPA i razmazite sebe! KUPKE koje GREJU telo i DUŠU! /Recepture/

Shutterstock

Ljubav

Napravite KUĆNI SPA i razmazite sebe! KUPKE koje GREJU telo i DUŠU! /Recepture/

Podeli vest

U ovom čarobnom tretmanu ipak ne treba uživati svakodnevno, dovoljno je jednom nedeljno, jer prečesto i predugo izlaganje toploj vodi narušava imunitet

Sve hladniji jesenji dani pozivaju vas da u toplini doma napravite kućni spa i uronite u lekovitu, mirišljavu kupku koja podiže metabolizam, neguje kožu, opušta mišiće i duboko vas relaksira. U ovom čarobnom tretmanu ipak ne treba uživati svakodnevno, dovoljno je jednom nedeljno, jer prečesto i predugo izlaganje toploj vodi narušava imunitet. Kupka nikada ne bi trebalo da bude previše topla, a opuštanje u aromatičnoj vodi završite kratkim tuširanjem hladnom vodom počevši od stopala, ruku i lica, a potom celog tela.

Domaći začini

Ukoliko želite da pripremite toplu kupku s dodatkom lekovitog bilja, to možete da učinite na tri načina. Šaku lekovitog bilja možete jednostavno da ubacite direktno u toplu vodu, a možete i da skuvate jak biljni čaj i potom ga dodate vodi za kupanje.

Foto: Shutterstock

Abeceda lekovitog bilja

Dok birate bilje za kupke, rukovodite se prema njegovoj nameni: kamilica ublažava bol i pomaže kod uboda insekata, cvet maslačka obnavlja kožu i tera zimsku depresiju, eukaliptus otvara pluća i olakšava disanje, hmelj ublažava nesanicu, a jasmin popravlja raspoloženje i osvežava kožu. Umirujući učinak ima lavanda, cvet lipe pomaže pri opuštanju i ujedno sprečava prehladu, dok mirisni cvet pomorandže pomaže u opuštanju i snižava krvni pritisak.

Treći, najjednostavniji, ali i najskuplji način je da kupite gotove biljne mešavine za kupku pakovane u vrećicama, koje su slične onima za čaj, ali mnogo veće, i kesicu jednostavno uronite u toplu vodu.

Pojedine biljne kupke prodiru kroz kožu, dok druge deluju putem inhaliranja lekovitih mirisa. Bilje odaberite prema svojim željama i potrebama, a kao odličan dodatak mogu poslužiti i neke vrste koje upotrebljavate pri spravljanju obroka. Recimo, narendani đumbir pospešuje protok krvi, nana stimuliše kožu i blagotvorno deluje na nju, peršun leči modrice, a ruzmarin pomaže pri opuštanju.

Mirišljava ulja

Možete upotrebiti i esencijalna ulja, a samo jedna, večernja kupka može da vas oslobodi stresa koji se nakupio tokom nedelje. Esencijalna ulja su netopiva u vodi, pa bi bilo najbolje ne dodavati ih direktno u kupke, već razrediti u nečemu.

Foto: Shutterstock

To može da bude sojina pavlaka, žumance, morska so... U tu svrhu nemojte koristiti običnu pavlaku, za kupke je najbolja sojina pavlaka jer sadrži lecitin, koji izvrsno otapa esencijalna ulja. Vodite računa i o tome da mirisnu mešavinu uvek treba dodati u napunjenu kadu, jer ako je dodate dok se kada još puni vodom, esencijalna ulja mogu da izvetre.

Pre potapanja kreirajte prijatnu spa-atmosferu za kupanje: upalite sveće, odaberite omiljenu muziku, sipajte čašu vina (ili nekog drugog omiljenog napitka) i ukrasite površinu vode cvetnim laticama.

Recepture za kupke


* U toplu vodu dodajte dve šake morske soli, 15 kapi limuna, 3 kašike meda i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Lezite u kupku i uživajte, a kada voda počne da se hladi, ismasirajte se lufa rukavicom, pa se istuširajte mlakom vodom.

Foto: Shutterstock

* U kupku dodajte 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande, pola šolje izrendane pomorandžine kore, pola šolje mleka i tri kašike meda. Kada voda počne da se hladi, tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom, kako bi koža ostala glatka i zategnuta.

* Napunite kadu toplom vodom, pa dodajte kašičicu cimeta u prahu ili jedan štapić i pola šolje morske soli. Ako ne želite puno muke oko čišćenja kade, cimet možete zavezati u pamučnu gazu ili neku sličnu krpicu, pa spustiti u toplu kupku. Kada zavladaju još hladniji zimski dani, dodajte u kupku i malo đumbira u prahu, koji takođe ima svojstvo da zagreva. Opuštajte se u kupki 20-30 minuta.

Foto: Shutterstock

* Za svilenkastu kožu i kosu pripremite 20 ml bademovog ulja, 20 ml kajsijinog ulja, 10 ml maslinovog ulja, pet kapi prirodnog vitamina E i 20 kapi eteričnog ulja slatke pomorandže. Mešavinu utrljajte u čistu kožu i kosu, a zatim uronite u kadu s toplom vodom. Nakon ove kupke potrebno je oprati kosu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija