• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2021

14:55

OVO VOĆE NE GOJI, A JAČA IMUNITET! Dobra  kombinacija vitamina i minerala, koja hrani i čuva organizam

Ljubav

OVO VOĆE NE GOJI, A JAČA IMUNITET! Dobra kombinacija vitamina i minerala, koja hrani i čuva organizam

Podeli vest

Osim što su lepe naoko i veoma ukuse, maline su odlična namirnica za ovaj period jer jačaju imunitet, a ne goje

Sezona ovih voćkica je uveliko počela, pa nije loše da ih svakodnevno jedete, zato što ćete tako organizmu obezbediti potrebnu količinu energije. Idealne su za pravljenje kolača, salata, smutija, ali i da se jedu sveže, zbog toga što telo tako dobija sve korisne sastojke.

Jačaju imunitet

Maline su male "bombe" antioksidanata, koji umanjuju rizik od bolesti srca, raka, dijabetesa i gojaznosti.

Čaj za prehladu

Od listova maline priprema se lekoviti čaj (kašiku suvih listova maline prelijte sa 2,5 dl vrele vode), koji se od davnina koristi kod menstrualnih tegoba i neplodnosti jer povoljno deluje na zdravlje materice. Čaj se preporučuje i kod prehlade, upale grla, kašlja, crevnih upala, dijareje i hemoroida.

Među antioksidansima u malini je i vitamin C - 100 grama plodova malina sadrži čak 44 odsto preporučene dnevne količine ovog vitamina. U ovoj voćkici se nalaze i vitamini B grupe, kao i vitamini E i K. Malina je dobar izvor kalijuma, a sadrži i gotovo sve ostale minerale (magnezijum, mangan, bakar). Zato se ovo voće preporučuje za jačanje imuniteta.

Čiste krvne sudove

Osim što je niskokalorična (100 g svežeg ploda maline ima oko 52 kalorije), malina obiluje vlaknima - odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce.

Odlične za dijabetičare: Nemaju mnogo šećera

Maline se nalaze među voćem sa najmanje šećera. Šolja svežih bobica ima samo pet grama šećera. To ih čini savršenim izborom za one koji vode računa o unosu šećera. Istraživanja su pokazala da konzumiranje malina smanjuje količinu insulina koja je potrebna da bi se nivo šećera u krvi držao u zdravim granicama. Kod osoba koje su tokom istraživanja jele dve porcije malina u toku dana nivo šećera u krvi bio je niži nego kod ispitanika iz kontrolne grupe, koja nije jela ovo voće.

Hidriraju kožu

Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od semenki maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su po sastavu srodne prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija