• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.11.2021

13:55

REŠITE SE MIGRENA uz bogatstva IZ PRORODE! Od obloge od KROMPIRA do čaja od RUZMARINA!

Freepik.com

Ljubav

REŠITE SE MIGRENA uz bogatstva IZ PRORODE! Od obloge od KROMPIRA do čaja od RUZMARINA!

Podeli vest

Tokom hladnih jesenjih i zimskih dana ovaj učestali zdravstveni problem zadaje velike muke sve većem broju ljudi

Migrena se danas smatra globalnim zdravstvenim problemom, a prema statističkim podacima, svaki sedmi čovek na svetu pati od nje. Ona nije klasična glavobolja koja se brzo eliminiše, već se karakteriše kao neurološki poremećaj koji karakterišu napadi glavobolje u trajanju od četiri do 72 sata.

Tačan uzrok javljanja migrene nije poznat, ali se za glavne okidače smatraju stres i nedostatak sna. Migrena se može javiti postepeno s godinama i njen intenzitet i učestalost se postepeno pojačavaju. Pored snažnog bola, migrenu često prate mučnina, povraćanje, osetljivost na svetlo, zvuk i mirise, zamućeni vid i pad koncentracije.

Foto: Freepik.com

I pojedini mirisi mogu da budu okidač 

Kako biste predupredili njeno nastajanje, trudite se da promenite način života: spavajte duže, hranite se zdravo i bavite se fizičkom aktivnošću. Migrena se intenzivno javlja tokom hladnijih meseci, te je sada pravo vreme da posegnete za prirodnim lekovima kako biste neutralisali ovaj, u najmanju ruku, veoma neprijatan problem.

Hrana koju treba izbegavati

Hrana koja sadrži natrijum nitrite i nitrate može provocirati pojavu migrene, pa bi trebalo izbegavati mesne prerađevine. Generalno, trebalo bi izbegavati industrijski proizvedene proizvode. Ne samo što imaju mnogo štetnih aditiva, već su i izvor rafinisane soli, koja može biti okidač za migrenu. Shodno tome, upotrebu kuhinjske soli trebalo bi svesti na minimum.

Foto: Shutterstock

Pojačajte unos magnezijuma

Kliničke studije rađene s oralnim preparatima magnezijuma pokazale su da on može poslužiti kao prevencija. Stoga, svoj dnevni meni obogatite zelenim lisnatim povrćem. Njega možete jesti u kombinaciji sa semenkama suncokreta. Preporučuju se i skuša, tikvice, integralne žitarice, banane i avokado.

Čajevi od đumbira i matičnjaka odlična prevencija

U prevenciji simptoma, naročito ako su izazvani promenama vremena, značajno pomažu čajevi od lekovitog bilja. Tako ćete se osloboditi napetosti i opustiti se. Najbolji čajevi za migrenu prave se od matičnjaka, đumbira, kamilice, peršuna. Ovaj čaj možete jednostavno napraviti tako što ćete kašiku đumbira u prahu preliti sa 2,5 decilitara provrele vode. Pustite nek odstoji i kada se prohladi, čaju možete dodati sok od pola limuna. Ovaj prirodni lek za migrenu najbolje je piti dok je još mlak. Nemojte uzimati više od četiri šolje dnevno.

Foto: Shutterstock

Od ruzmarina skuvajte čaj
Ruzmarin

Ruzmarin se smatra blagom prirode koje pomaže kod mnogih boljki. Veoma je rasprostranjena njegova primena u rešavanju upornih migrena i glavobolja jer podstiče cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska. Kašičicu suvog ruzmarina prelijte s 250 mililitara prokuvane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte.

Tinktura od nane

Kod migrene možete koristiti tinkturu od eteričnog ulja nane za masiranje slepoočnica ili inhalaciju. Prelijte 20 grama suvih listova nane sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavite da stoji 15 dana, pa procedite.

Foto: Shutterstock

Obloge od krompira

Kod migrene se preporučuju i obloge od krompira. Naseckajte sirov krompir i krpom pričvrstite na čelo. Obloge ostavite desetak minuta, a potom tokom dana ponovite proces barem još jednom.

Kompleks B vitamina

Mnogi vitamini B kompleksa uključeni su u stvaranje neurotransmitera koji su često u deficitu kod ljudi koji pate od migrene. Vitamini B kompleksa zajedno imaju veoma značajnu ulogu, pozitivno utiču na nervne ćelije, cirkulaciju, imunitet i kardiovaskularni sistem. Kada je reč o njihovom uticaju na glavobolje, istraživanja su pokazala da vitamin B2 može smanjiti učestalost i jačinu migrena, a vitamin B3 umiruje vaskularne glavobolje na taj način što širi krvne sudove, čime se povećava i protok krvi.

Foto: Shutterstock

U kupku dodajte sodu bikarbonu, esencijalna ulja ili jabukovo sirće

Opuštajuće kupke

Opuštajuće kupke mogu osloboditi vaše telo od toksina, opustiti mišiće i umanjiti mogućnost za nastanak glavobolja. Nakon što napunite kadu toplom vodom, u nju možete dodati sodu bikarbonu, esencijalna ulja ili jabukovo sirće. Kada je reč o uljima, preporučuju se ona od lavande, nane ili sandalovine, jer će sigurno imati dodatno opuštajuće i umirujuće dejstvo na ceo organizam.

Laneno seme

Omega-3 masne kiseline iz semenki lana ublažavaju postojeće upalne procese u telu i umanjuju intezitet bolova koji prate migrenu. Ovi korisni lipidi takođe poboljšavaju moždane funkcije i smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Kašičicu samlevenih semenki lana pomešajte s jednom bananom, dve narandže, 250 ml kokosovog mleka i dve šolje sveže iseckanih listova kelja. U blenderu sve izmešajte i pijte dobijeni napitak svaki put kada osetite tegobe.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija