• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M. Jovanović

06.12.2021

14:00

Kad SVEKRVA vodi glavnu reč! Kako se izboriti sa 'MAMINIM SINOVIMA'?

Shutterstock

Ljubav

Kad SVEKRVA vodi glavnu reč! Kako se izboriti sa 'MAMINIM SINOVIMA'?

Podeli vest

Većina devojaka strepi da će se neka druga žena umešati u njenu vezu, međutim, možda je još gore od prevare kada je ta osoba svekrva

Većina muškaraca emotivno je vezana za svoje majke i to je potpuno u redu. Bliskost sa porodicom svakako je nešto što žene privlači, jer po automatizmu veruju da će takav muškarac biti odličan suprug i otac. Međutim, šta kada njegov odnos sa majkom prevazilazi granice vaše privatnosti, te se ona meša u svaki segment vašeg života, donosi odluke, a vi ste ti koji ste izopšteni iz sopstvene veze ili braka?

Sindrom "maminog sina" veoma je učestao i neretko je jedan od glavnih okidača za krah ljubavi. Kako ne biste sebe doveli u situaciju da vam njegova majka diktira život, bitno je da na vreme prepoznate ovaj sindrom i uhvatite se ukoštac sa problemom, ako pak niste spremne na ovakav izazov, računajte na to da je vreme da pakujete kofere i izađete iz ovog odnosa jer mama je uvek u pravu, a vi ćete večno biti druga žena u njegovom životu.

Ko je "mamin sin"

Izraz "mamin sin" obično se koristi da se opiše muškarac koji ima nezdravu vezanost i zavisnost od svoje majke i kao odrasla osoba. Prvi put je kao termin upotrebljen još početkom 20. veka, a vuče korene iz ranih istraživanja teoretičara i stručnjaka za dečji razvoj kao što su Sigmund Frojd i Bendžamin Spok. Psiholozi su počeli da istražuju na koji način su toplina i hladnoća majke povezani sa psihološkim problemima dece, posebno dečaka, a danas je poznato koliko je ova veza važna.

Foto: Shutterstock

Konsultacija sa mamom svaki put kad treba da se donese neka odluka
Kako prepoznati "maminog sina"

Neki od znakova da je veza između majke i sina nezdrava jesu konsultacija sa mamom svaki put kad treba da se donese neka odluka, majčini nerealni zahtevi, finansijska zavisnost, mešanje u svaki segment života. Često se dešava da se svaki dogovor koji ste imali sa partnerom stavi u drugi plan jer je njegova majka odlučila drugačije.

Sasecite problem u korenu

Ne dopustite da njegova majka odlučuje umesto vas o stvarima koje se tiču isključivo odnosa koji imate sa svojim partnerom. Jedna je stvar kada njegova majka izrazi svoje mišljenje ili pruži mudre savete, a sasvim drugo kad ona odlučuje umesto vas. Nikada nemojte dozvoliti da se njegova mama meša u vaš odnos. Velike kupovine, roditeljstvo, odmori i posebno nesuglasice - o takvim pitanjima treba da odlučujete samo vi i vaš izabranik.

Uspostavite jasne granice

Ako je muškarac navikao da mu majka ispunjava svaku želju, veoma je važno da mu odmah predočite da vi niste ona i da od vas to ne može da očekuje. Uspostavljanje granica je, kao što su pokazala brojna istraživanja, izuzetno važno za uspeh braka.

Foto: Shutterstock

Izbegavate sukobe sa njegovom majkom, budite mudri i učinite je saveznikom
Izbegavajte sukobe sa njegovom majkom

Kako biste sebi olakšali funkcionisanje u ovom trouglu, potrudite se da izbegavate sukobe sa njegovom majkom, budite mudri i učinite je saveznikom. Pokažite poštovanje prema svekrvi i ne odbijajte da komunicirate sa njom. Uljudno slušajte njene savete i ne obazirite se na njene opaske.

Stanite čvrsto iza svojih odluka

Jedno je kada svekrva donosi odluke o životu vašeg partnera ili mu pomaže majčinskim savetima, ali nedopustivo je da donosi odluke o vama kao o paru. Ukoliko muškarac ne želi ili nije u stanju da učini njihov odnos zdravijim i manje zavisnim, pa majka odlučuje o nekim detaljima poput toga koju će on košulju obući, šta će jesti, koji će poslovni potez napraviti - to je, uprkos vašoj vezi, i dalje njegova stvar i njegov život. Problem nastaje kada on omogući da ona odluči šta ćete raditi vi kao par ili, još gore, kada se vama meša u životne odluke. Zato je bitno pokazati stav i čvrstinu i ne odustajati od sopstvenih planova i želja.

Foto: Shutterstock

Ako ste dali sve od sebe da "isečete" pupčanu vrpcu, ali bez uspeha, vreme je za kraj
Finansijska nezavisnost je ključna

Svakodnevni život iziskuje brojne troškove, te se maltene svaki par našao u situaciji da mu je potrebna finansijska potpora. Izbegavajte da tražite novac od njegovih roditelja, samim tim ćete sebe staviti u nezavidnu situaciju da osećate obavezu prema nekome, te da granice koje ste prethodno pokušali da uspostavite sada sami i brišete.

Kada je vreme za kraj

Ukoliko ste isprobale sve moguće i nemoguće načine da "isečete" pupčanu vrpcu kojom je vaš partner vezan za svoju majku u svom odraslom dobu, a ona je i dalje glavna figura u njegovom životu, vreme je za kraj. Ako i pored svih vaših pokušaja on i dalje slepo sluša svaki njen savet, posvećen je više svojoj mami nego vama i u nesuglasicama uvek staje na njenu stranu, ne očajavajte. Izađite iz ovog odnosa i pronađite nekoga kome ćete vi biti centar sveta i ko će vas uvažavati kao ženu, a svoju majku poštovati, ali i umeti da uspostavi jasne granice o njenoj uključenosti u vaš život.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija