• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.12.2021

20:08

AKTIVNI UGALJ! Prirodni čistač organizma!

adobe stock

Ljubav

AKTIVNI UGALJ! Prirodni čistač organizma!

Podeli vest

Praksa čišćenja organizma upotrebom aktivnog uglja nije otkriće modernog vremena, već je još davno bila poznata na drevnom Istoku. Aktivni ugalj je veoma moćan 100% alkalni prirodni čistač. Njegov negativan jonski naboj ima sposobnost da privlači pozitivno jonske čestice (otrove), vezuje ih za sebe u svoju veliku mrežu finih pora, a zatim ih zajedno sa svojim česticama izbacuje iz tela putem creva.

Aktivni ugalj je zato maestralna supstanca koja pomaže u lečenju mnogih bolesti creva, uključujući naravno i debelo crevo. Naročito je od velike koristi kod otklanjanja nadutosti, gasova i eliminisanja neugodnih mirisa iz organa za varenje.

Foto: adobe stock

Aktivni ugalj ima mnoga lekovita svojstva
Otklanja i virusnu dijareju

On ne samo da je odlično sredsvo za pročišcavanje organa za varenje, već može otkloniti i mnoge druge zeludačne probleme

Ovaj crni prah nepogresivo hvata toksične materije, zarobljava ih u svoju poroznu strukturu i bukvalno ih iznosi napolje kroz debelo crevo. Upotrebljava se takođe za ublažavanje bolova u stomaku i suzbijanje proliva infektivnog karaktera.

Sasvim je logična stvar da se onda koristi i u određenim slučajevima predoziranja (kada su u pitanju lekovi, opojna sredstva i bilo kakav vid slučajnog trovanja).

Pored toga, aktivni ugalj je odlično i bezopasno sredstvo za izbeljivanje zuba. Koristi se jednostavno, isto kao i soda bikarbona, s tom razlikom što ova metoda čak ni preteranom upotrebom neće uzrokovati oštećenja zubne gleđi, niti desni. Pranje zuba aktivnim ugljem uporedo eliminise i loš zadah.

I kao pasta za zube

Bezopasno je sredstvo za izbeljivanje zuba.Pranje zuba aktivnim ugljem uporedo eliminise i loš zadah

Verovatno najpoznatiji i najočigledniji primer upotrebe aktivnog uglja je kod pročišćavanja vode. Filteri sa aktivnim ugljem su veoma efikasni za uklanjanje hlora i raznih nepoželjnih organskih materija iz vode. Aktivni ugalj odlično uklanja materije zbog čijeg prisustva voda poprima neprijatan ukus, miris ili boju. Osim toga, karbonski filteri za vodu na bazi aktivnog uglja imaju moć da u sebe vezuju čak i pojedine teške metale.

Foto: adobe stock

Bezopasan kao sredstvo za izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj za oralnu upotrebu se danas može nabaviti u obliku praha, granula ili tableta. Mđjutim, treba znati da njegova upotreba nije u potponosti bezbedna. Na prvom mestu ne preporučuje se za dugotrajnu oralnu upotrebu, jer može dovesti do dehidracije organizma i gubitka mineralnih i drugih hranjivih materija u telu. Isto tako kod osoba pod medikamentoznom terapijom može umanjiti dejstvo leka, što zaista nije poželjno. Zato ovu vrstu tretmana treba ograničiti na svega nekoliko dana i pridržavati se propisanih doza, prema uputstvu proizvođača.

Zatim, ne bi trebalo koristiti aktivni ugalj, ako:

- Imate nizak nivo tečnosti u organizmu
- Imate bilo kakvo unutrašnje krvarenje
- Imate ozbiljnih hroničnih problema sa varenjem, kao što je blokada ili usporen protok hrane kroz želudac i creva
- Imate oštećenja na crevima i drugim organima za varenje
- Imate bilo kakvo oboljenje jetre ili bubrega
- Ste nedavno imali neku operaciju
- Ste trudnica ili dojilja

Ako bolujete od ozbiljnih ili hroničnih bolesti, nemojte upotrebljavati aktivni ugalj bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Ako ste uzimali aktivni ugalj protiv proliva u trajanju od 2-3 dana, a proliv i dalje nije zaustavljen, trebalo bi prestati sa njegovom daljom upotrebom, i obratiti se lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija