• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alternativa leči sve

23.12.2021

18:27

ĐUMBIR JAČA IMUNITET I RAZBIJA TOKSINE! A možete ga koristiti i za kolače!

Pixabay

Ljubav

ĐUMBIR JAČA IMUNITET I RAZBIJA TOKSINE! A možete ga koristiti i za kolače!

Podeli vest

Egzotični koren poznatiji kao đumbir (lat. Zingiber officinale) polako ali sigurno osvojio je i nas je ne samo ljutkasti zimski začin nego i vrlo delotvoran prirodni lek. Njegove dobrobiti zaista nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Od davnina je poznat kao lekoviti začin koji snažno podstiče probavu i pomaže kod mučnine. Osim što zimi možete pripremati čaj s đumbirom koji će vas zagrejati, možete ga dodavati izrendanog u razna jela, čak i pripremati kolačiće.

Uz njegove najveće dobrobiti, otkrivamo vam i recept za kolačiće od đumbira i kokosa kojima možete na zdrav način zasladiti ove hladne dane.

Foto: Shutterstock

Mnogobrojne su dobrobiti od korena đumbira

Dobrobiti đumbira

Konzumacijom đumbira jačate svoj imunitet. Ovaj začin potiče proliferaciju T-stanica ubica, koje su zaslužne za odbranu vašeg organizma od štetnih patogena. Te bele krvne stanice ciljano traže i uništavaju štetne mikroorganizme kako bi vaš imuni sistem besprekorno funkcionirao. Đumbir zagreva organizam, čisti limfni sistem, i razbija toksine nakupljene u organima pomažući njihovoj eliminaciji i ozdravljenju. Zato već kod prvih znakova prehlade ili gripa, naoružajte se vrućim čajem od đumbira. 

Pomaže kod mučnine

Od davnina se đumbir koristio u tretiranju mučnine i probavnih tegoba. Takvo delovanje može zahvaliti dva sastojka, a to su gingerol i shogaol. Oni imaju efekt antiemetika, prirodnog leka protiv mučnine i povraćanja. Osim što ublažava jutarnju mučninu tokom trudnoće, smanjuje i povraćanje kod osoba koje primaju hemoterapiju. Đumbir možete uzeti i pre putovanja kao pomoć kod mučnine izazvane vožnjom.

Ima moćno protivupalno delovanje

Đumbir ima snažno protivupalno, antioksidativno i analgetsko delovanje. Deluje već na mestu gde započinju upalni procesi, a posebno se efektnim pokazao kod bolova u kolenu  izazvanih osteoartritisom. Osim što ublažava bolove kod artritisa, povećava i mobilnost.

Ublažava menstrualne bolove i grčeve

Studija je pokazala da đumbir može biti jednako delotvoran kao ibuprofen u slučaju bolova izazvanih mesečnim ciklusom kod žena, i to zahvaljujući njegovom analgetskom i protivupalnom delovanju. Budući da lek ibuprofen s vremenom može oštetiti gastrointestinalni trakt, đumbir je zaista daleko bolja i zdravija opcija. Već sam čaj od đumbira pomoći će vam da izbegnete grčeve i bolove u vreme ciklusa.

Foto: Shutterstock

Čaj od đumbira pomaže kod smanjenja menstrualnih tegoba

Štiti od oksidativnih oštećenja 

Ovaj koren bogat je fitonutrijentima i antioksidansima koji sprečavaju oštećenja nastala kao rezultat delovanja slobodnih radikala. Za to su osobito zaslužne njegovi bioaktivni molekuli gingeroli. Njegovom redovnom konzumacijom možete se zaštititi od degenerativnih oboljenja, srčanih bolesti i preuranjenog starenja.

Snižava oscilacije nivoa šećera u krvi

U jednoj studiji, kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2 nakon uzimanja ekstrakta đumbira nivoi šećera u krvi snizile su se sa 171 mg/dl na 150 mg/dl. Veruje se da đumbir snižava nivoe šećera tako što inhibira glikogen fosforilazu, enzim koji je zadužen za razgradnju glikogena. Upravo razgradnjom glikogena povisuju se i nivoi šećera u krvi.

Deluje protiv gljivičnih oboljenja

Osim što deluje antibakterijski i protivupalno, đumbir je efikasan lek i kod raznih gljivičnih oboljenja, poput kandide ili atletskog stopala. Najkorisniji način borbe protiv gljivičnih infekcija  jeste taj da uzimate đumbir u kapsulama.  

Foto: Pixabay

Čuveni kolačići od đumbira su rado viđena poslastica na svakoj trpezi


Kolačići od đumbira i kokosa – bez glutena, šećera i mleka


Sastojci (za hrskavi donji deo):

1 šoljica kokosovog brašna  
1 šoljica bezglutenskih zobenih pahuljica
½ šoljice badema
2 kašičice sveže narendanog đumbira
1 kašičica kokosovog ulja (otopljenog)
prstohvat himalajske soli
prstohvat vanile

Za gornji sloj:

2 šoljice kokosovog brašna
2 kašičice kokosova ulja, otopljenog
1 kašičica fino naribanog svežeg đumbira
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica javorovog ili agavinog sirupa
2 kašičice kokosove vode

 

Priprema:

1. U multipraktik dodajte sve sastojke navedene za donji deo kolačića pa dobro izblendajte

2. Smesu utisnite u lagano nauljen kalup. Prebacite u frižider da se stegne dok pripremate gornji sloj kolačića

3.  Za gornji sloj, stavite sve sastojke u multipraktik pa ih izmiksajte tako da se sve dobro poveže

4. Smesu utisnite preko donjeg sloja kolačića pa prebacite u hladnjak na pola sata

5. Izvadite, narežite na kocke ili štanglice. Ovi kolačići izvrsni su uz obrok ili pak uz čaj ili kafu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija