
Shutterstock
KUPUS JE RIZNICA VITAMINA, ali ljudi sa ovim OBOLJENJEM ne smeju da ga JEDU
Kupus je veoma zdravo povrće, koje ima puno vitamina C u sebi i zbog toga je važan za jačanje imuniteta
Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.



Ipak, veoma je bitno da znate da kupus treba kratko da se kuva ili jede sirov, jer tako u sebi zadržava najbolja svojstva.
Ako ga predugo kuvate, onda u njemu ubijate dragocena svojstva, a to su glukozinolati.
Pixabay
Nutricionisti govore da je kupus veoma dobar za zdravlje, ali da pojedine osobe moraju da vode računa kada ga jedu.


U pitanju su osobe koje imaju probleme sa kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu.
- Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu", tvrdi nutricionista Svetlana Fus, a piše Lepaisrećna.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Subota, 25. 12. 2021.
-
informer.rs | Subota, 25. 12. 2021.
-
Informer | Petak, 24. 12. 2021.
-
Informer | Petak, 24. 12. 2021.