• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.01.2022

13:40

OVO VOĆE NE SMETE DAVATI VAŠEM LJUBIMCU! Može prouzrokovati dijareju kod pasa!

Pexels

Ljubav

OVO VOĆE NE SMETE DAVATI VAŠEM LJUBIMCU! Može prouzrokovati dijareju kod pasa!

Podeli vest

Kada je ishrana pasa u pitanju, treba da vodimo računa o tome šta dajemo našem ljubimcu i da li je to štetno za njegov organizam

Voće, a i druge poslastice ne bi trebalo da dajemo psima. Mnogo voća sadrži prirodni zaslađivač ksilitol koji je bezbedan, ali samo ako se konzumira u umerenim količinama.

Voće koje smete dati psu

Jagode – Jagode pomažu u osnaživanju imuniteta psa, podižu nivo energije i osiguravaju ispravan rad organizma zbog visokog udela vitamina C, mangana i kalijuma. Smatraju se najsigurnijim izborom voća za vašeg ljubimca i većina pasa voli da ih jede. Takođe, jagode u sebi sadrže enzim za koji se veruje da pomaže izbeljivanju psećih zuba.

Kupine – Kupine sadrže nizak nivo šećera i kalorija, a dobar su izvor vitamina K.

Borovnice – Borovnice su takođe dobar izbor jer sadrže vlakna, antioksidanse i veliku količinu vitamina C i K.

Foto: Shutterstock

Borovnice

Maline – Maline sadrže dosta vlakana, ali su vrlo slatke pa sa količinom ne bi trebalo preterivati.

Jabuke – Jabuke su dobre za kosti, kožu, zube, creva i imunitet vašeg psa jer sadrže vitamine A i C, kao i kalcijum, fosfor i vlakna. Ono što je izuzetno bitno jeste dobro očistiti jabuku kao i ukloniti koštice iz nje pre nego što je date svom psu. Koštice sadrže cijanid koji nikako nije dobar za vašeg ljubimca.

Kruške – Kruške su takođe, zdrav i siguran izbor voća jer sadrže dosta bakra, vlakana i vitamina C i K. Pre davanja psu, takođe je obavezno ukloniti koštice.

Nektarine – Sadrže beta karoten, kalij, vlakna i vitamin A. Dobre su za kosti, zube, kožu kao i probavni sistem psa.

Brekve i mango – Ukoliko se daje u malim količinama je sigurno voće za vašeg psa. Treba izbegavati ovo voće iz konzerve i naravno ukloniti koštice iz njega pre davanja psu.

Banane – Sadrže puno vitamina, vlakana i bakra koji su važni za zdrave nokte i zube psa, kao i opšti imunitet. Mnogi psi posebno uživaju u bananama ukoliko im se daju zamrznute, ali vole i sveže. Potrebno je obratiti pažnju na količinu, jer su banane vrlo kalorično voće.

Brusnice – Većina pasa ne voli ukus brusnica jer je dosta gorak, ali je i ovo voće zdravo za vašeg ljubimca ukoliko se konzumira u umerenim količinama.

Dinja – Dinja je izuzetno slatko voće, pa ga možete davati psu samo u malim količinama. Pritom je vrlo bitno da psu ne dajete ni koru ni koštice ovog voća.

Narandže – su jedan od retkih agruma koji se smatra sigurnim za pse.

Foto: pixabay.com

Ananas – ima visok nivo šećera pa se takođe može davati samo u malim količinama. Nikako nemojte davati psu ananas iz konzerve, već samo svež jer sirup u kome konzerviran ananas stoji nije dobar za vašeg ljubimca.

Voće koje nije bezbedno po pse

Grožđe ili grožđice – ovo voće držite daleko od vašeg psa jer je vrlo otrovno za pse, može oštetiti njihove bubrege, takođe uzrokovati povraćanje, umor i dijareju. Ukoliko vaš pas slučajno pojede ovo voće, odmah kontaktirajte veterinara.

Trešnje i šljive – ovo voće je takođe poželjno izbegavati zbog rizičnih koštica koje su izuzetno otrovne za pse.

Avokado – sadrži toksin persin koji može biti izuzetno otrovan za psa kao i uzrokovati zatvor ili dijareju i povraćanje.

Agrumi – Grejp ili mala količina soka od limuna je bezbedna. Međutim veća količina ovog voća će prouzrokovati dijareju kod psa. Takođe, retko koji pas uživa u kiselom ukusu ovog voća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija