OVO VOĆE I POVRĆE NE BI TREBALO DA DRŽITE U FRIŽIDERU! A evo šta treba da znate o LIMUNU

Pixabay

10:43 Ljubav i zdravlje 0

Informer | 11. 01. 2022.

OVO VOĆE I POVRĆE NE BI TREBALO DA DRŽITE U FRIŽIDERU! A evo šta treba da znate o LIMUNU

Ako ste mislili da ćete voću i povrću produžiti trajanje tako što ćete ga staviti u frižider, grešite, jer baš na hladnom mnoge namirnice gube aromu i kvalitet


Osim toga, često se dešava i da ispuštaju razne supstance koje se prenose na drugu hranu, pa onda morate da ih bacite jer nisu za jelo, objašnjava Ditlind Hanrider, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt.

Ukoliko želite da vam voće i povrće bude sveže, pogledajte koje namirnice se drže u frižideru, a koje na sobnoj temperaturi.

PARADAJZ, KRASTAVAC, TIKVICE

Paradajz ne treba čuvati u frižideru jer može da promeni boju, a i hladnoća oštećuje njegovu opnu, pa brzo postaje mekan i menja ukus. Slična je situacija i sa namirnicama koje takođe sadrže veću količinu vode, kao što su tikvice i krastavac. Dovoljno je da ih čuvate u špajzu. Ukoliko ove namirnice volite da jedete hladne, pre upotrebe ih stavite u hladnu vodu.

Pixabay

Tikvice

PATLIDŽAN

Najosetljivije povrće na hladnoću je patlidžan. Najbolje je da ga držite u špajzu ili u gajbici na terasi. Ako se ispravno čuva, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžan može da ostane svež maksimalno deset dana.

KROMPIR

Krompir u frižideru menja ukus, postaje sladak, jer se na niskim temperaturama skrob pretvara u šećer. Najbolje je da ga držite na tamnom i hladnom mestu sa dobrom ventilacijom - npr. u podrumima i garažama.

- Izbegavajte čuvanje namirnica u plastičnim kesama jer usled nedostatka vazduha brže se kvare - objašnjava profesorka Hanrider.

TREBA ZNATI

Stručnjaci kažu da nećete uništiti namirnice koje ne bi trebalo držati u frižideru ako ih ipak stavite tamo, ali ćete sprečiti njihov normalan tok sazrevanja i time im izmeniti ukus.

- Kora banane će potamneti ako ih čuvate u frižideru, krompir će postati previše tvrd i na kraju će verovatno da promrzne, a paradajz će jednostavno imati lepši ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi - objašnjavaju stručnjaci.

ŠARGAREPA

Šargarepu možete da držite u frižideru, ali je obavezno izvadite iz ambalaže u kojoj ste je kupili u prodavnici. Ove namirnice tako mogu da potraju i nedelju dana, ali one oprane, očišćene i spakovane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

Shutterstock

Jabuke

JABUKE, ŠLJIVE, AVOKADO

Mnogi ne znaju da jabuke, avokado, smokve i šljive proizvode gas etilen, zbog čega će voće i povrće smešteno u blizini ovih namirnica brže početi da gnjili.

- Ove namirnice nikako ne držite zajedno, jer će taj gas uticati na njihovo propadanje - kaže Ditlind Hanrider.

LIMUN

Frižider je najgore mesto za čuvanje limuna jer i oni tamo brzo gube aromu. Najbolje je da ih stavite u korpu u najhladnijoj prostoriji u kući kako bi između njih mogao da cirkuliše vazduh.

- Ukoliko ih stavite u plastičnu kesu, nemojte da vas začudi ako se pojavi buđ - objašnjava Ditlind Hanrider.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.