• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2022

07:13

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Naučnici otkrili da je STRES kriv za pojavljivanje BOLESTI o kojoj se MALO GOVORI - evo o čemu se radi

Shutterstock

Ljubav

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA! Naučnici otkrili da je STRES kriv za pojavljivanje BOLESTI o kojoj se MALO GOVORI - evo o čemu se radi

Podeli vest

Prema najnovijim rezultatima istraživanja, psihološki stres može da doprinese izbijanju Kronove bolesti, tako što ometa sposobnost tela da se bori protiv loših crevnih bakterija, kao što je Ešerihija koli, piše Daily Mail

Kronova bolest je dugotrajno stanje koje može da izazove upalu, ožiljke i čireve u digestivnom traktu  - najčešće u tankom ili debelom crevu.

To je iscrpljujuće stanje creva koje pogađa oko tri miliona ljudi širom sveta. Radeći sa miševima, istraživači sa Univerziteta iz Ontarija u Kanadi otkrili su da hormoni stresa mogu da potisnu sopstveni imuni sistem, prenosi Daily Mail.

- Glavni zaključak je da psihiološki stres ometa sposobnost tela da se bori protiv crvenih bakterija koje mogu biti umešane u Kronovu bolest - objasnio je biohemičar Brajan Kumbes.

- Urođeni imunitet je dizajniran da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crevnima, poput štetnih bakterija - dodao je on.

"Kada naš urođeni imuni sistem funkcioniše ispravno, on sprečava štetne bakterije da nas kolonizuju, ali kada se pokvari, ostavlja otvor za patogene da kolonizuju lokacije koje inače ne mogu da izazovu bolest". 

Kada je urođeni imuni sistem potisnut, kao što je hormon stresa, epitelni ćelijski zid može da se razbije, omogućavajući mikrobima poput Ešerihije koli da izazovu Kronovu bolest.

- Što više znamo o tome šta izaziva kronovu bolest, to smo bliže novim tretmanima i potencijalno čak i prevenciji bolesti - dodao je Kumbes.

Istraživači su upozorili da njihovo istraživanje može da otvori put ka novim tretmanima u lečenju Kronove bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija