• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

07:36

OVA BILJKA UMIRUJE KAŠALJ! Koristi se kod INFEKCIJE disajnih puteva, napetosti i nervoze

Ljubav

OVA BILJKA UMIRUJE KAŠALJ! Koristi se kod INFEKCIJE disajnih puteva, napetosti i nervoze

Podeli vest

Dok nije bilo apoteka i antibiotika, naši preci za grlobolju i promuklost pili su čaj od žalfije

I danas lekari savetuju uzimanje ovog napitka kao dodatno sredstvo raznih terapija.

Žalfija je često je jedan od glavnih sastojaka krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti ili masti protiv herpesa.

Pošto deluje opuštajuće, koristi se i za inhalaciju kod astme i bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Čaj od listova ove lekovite biljke koristi se za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Utiče i na procese varenja, a primenjuje se i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, toplotnih talasa u klimaksu i simptoma PMS.

Za ove sezonske viroze dobro je koristiti je kao oblogu za snižavanje telesne temperature, a u kombinaciji sa lovorovim listom možete napraviti efikasan sirup koji umiruje kašalj.

Foto: Shutterstock

Žalfija

Potrebno vam je:

- osam prstohvata žalfije
- tri lovorova lista
- 200 g šećera
- 300 ml vode

Priprema:

Karamelizujte šećer do tamnobraon boje. Dodajte 300 ml vode i mešajte dok se šećer ne rastopi. Dodate žalfiju i lovorove listove, pa kuvajte desetak minuta. Sačekajte da se ohladi i procedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate tri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

 

I još nešto

Čaj od žalfije se priprema tako što se kašika osušene biljke prelije šoljom vode i kuva od tri do pet minuta, a za obloge se žalfija ne kuva, već se samo prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija