• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2022

11:04

VOĆKA KOJA ČUVA TELO OD VIRUSA! Svi delovi ove biljke koriste se za pripremu čaja, soka ili kompota, a IMAJU LEKOVITA SVOJSTVA

Ljubav

VOĆKA KOJA ČUVA TELO OD VIRUSA! Svi delovi ove biljke koriste se za pripremu čaja, soka ili kompota, a IMAJU LEKOVITA SVOJSTVA

Podeli vest

Iako mnogi vole da je drže na ormaru zbog mirisa, dunja je mnogo korisnija kada se pojede

Ova voćka zri od oktobra do decembra i prava je riznica zdravlja. Zlatnožute boje, oporo kiselog ukusa, dunja potiče iz jugozapadne Azije. U stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.

Čuva srce

Bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Zahvaljujući taninu i sluzi, ova voćka povoljno deluje na rad organa za varenje. Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, pa je zbog toga odličan izbor za sve koji žele da regulišu telesnu težinu.

Za bore i ispucale usne

Ako želite da imate lice bez bora i uvek negovane usne, narodna medicina preporučuje semenke dunje. Da biste napravili ovaj preparat, sitno iseckajte jednu kašičicu semenki, a zatim istucajte u avanu i prelijte sa dve kašičice proključale vode. Smesa treba da odstoji deset minuta i njome se mažu ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama. Da bi se postigao najbolji efekat, terapija mora da bude redovna i dugotrajna.

Dunja obiluje antioksidantima, a sadrži i pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja krvnih sudova. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C, koji se nalazi u dunji.

Foto: Freepick

Dunja je zdrava

Smiruje kašalj

Kuvana dunja blagotvorno deluje protiv upala želuca i creva, a sok je dobro sredstvo za ublažavanje prvih simptoma upale ždrela i krajnika. Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Sir od dunja

Francuzi vekovima prave sir od dunja, koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je odličan izvor energije, a može da se uzima i kao lek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija