
printscreen
SRBI MOGU BEZ CITRUSA! Dr Perišić: Mi imamo naše 'BOŽJE VOĆE'!
Govoreći o zdravstvenim dobrobitima jabuka, gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da Srbi ne treba da se brinu o tome da li će tokom zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima ukoliko nemaju citruse
- Bez citrusa se može. Jabuka je božije voće, sadrži vitamine A, C, E i selen - rekao je dr Perišić gostujući na TV Prva.



On je objasnio i koje vrste jabuka su najbolje, kao i kada ih treba konzumirati.
- Greni smit je u pogledu sastava i korisnosti za čoveka najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija. Kožara je najstarija autohtona sorta jabuka koja se ne prska. Postoji njena podvrsta, dapsićka koje je izuzetno hranljiva – ona je šampion sveta - istakao je dr Perišić.
Shutterstock
On je objasnio da je ta vrsta malo vodenija u odnosu na ostale, kao i da rađa samo u selu Dapsići iz okoline Berana.


- Zlatni delišes je najslađa jabuka, sadrži 16 odsto šećera - kaže dr Perišić i savetuje da se dnevno ne jede više od dve jabuke, što je oko 200 kalorija.
Dodao je i da se većina voćnih rakija u Srbiji pravi mešanjem zlatnog delišesa sa kajsijom, breskvom, i drugim voćem.
Najbolje su na tašte
Kada govorimo o periodu dana kada je najbolje jesti jabuke, gastroenterolog kaže da to zavisi od tipa jabuke, ali preporučuje da se ovo voće jede ujutru, pre doručka.
Shutterstock
- Ujutru je dobro zbog fruktoze, ona je naš mentalni mobilizator - kaže dr Perišić.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
informer.rs | Ponedeljak, 17. 01. 2022.
-
uspesnazena.com/informer.rs | Nedelja, 16. 01. 2022.