• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/TV Prva

17.01.2022

19:50

SRBI MOGU BEZ CITRUSA! Dr Perišić: Mi imamo naše 'BOŽJE VOĆE'!

Ljubav

SRBI MOGU BEZ CITRUSA! Dr Perišić: Mi imamo naše 'BOŽJE VOĆE'!

Podeli vest

Govoreći o zdravstvenim dobrobitima jabuka, gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da Srbi ne treba da se brinu o tome da li će tokom zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima ukoliko nemaju citruse

- Bez citrusa se može. Jabuka je božije voće, sadrži vitamine A, C, E i selen - rekao je dr Perišić gostujući na TV Prva.

On je objasnio i koje vrste jabuka su najbolje, kao i kada ih treba konzumirati.

- Greni smit je u pogledu sastava i korisnosti za čoveka najnekorisnija, ali ima najmanje kalorija. Kožara je najstarija autohtona sorta jabuka koja se ne prska. Postoji njena podvrsta, dapsićka koje je izuzetno hranljiva – ona je šampion sveta - istakao je dr Perišić.

Foto: Shutterstock

Kožara je najstarija autohtona sorta jabuka koja se ne prska

On je objasnio da je ta vrsta malo vodenija u odnosu na ostale, kao i da rađa samo u selu Dapsići iz okoline Berana.

- Zlatni delišes je najslađa jabuka, sadrži 16 odsto šećera - kaže dr Perišić i savetuje da se dnevno ne jede više od dve jabuke, što je oko 200 kalorija.

Dodao je i da se većina voćnih rakija u Srbiji pravi mešanjem zlatnog delišesa sa kajsijom, breskvom, i drugim voćem.

Najbolje su na tašte

Kada govorimo o periodu dana kada je najbolje jesti jabuke, gastroenterolog kaže da to zavisi od tipa jabuke, ali preporučuje da se ovo voće jede ujutru, pre doručka.

Foto: Shutterstock

Većina voćnih rakija u Srbiji se pravi mešanjem zlatnog delišesa sa drugim voćem

- Ujutru je dobro zbog fruktoze, ona je naš mentalni mobilizator - kaže dr Perišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17