• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.01.2022

17:17

OVE NAMIRNICE NEMOJTE ZAMRZAVATI! Mogu biti rizične za zdravlje!

Ljubav

OVE NAMIRNICE NEMOJTE ZAMRZAVATI! Mogu biti rizične za zdravlje!

Podeli vest

Postoje namirnice koje nikako ne treba zamrzavati. Ovo su neke od njih

1.  Zdrobljenom voću i povrću nije mesto u zamrzivaču

Iako je izbor namirnica koje mogu da se zamrzavaju širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umesto da rizikujete, bolje je da kupite fabrički zamrznuto voće, a zatim ga držite u zamrzivaču.

2. Zamrzavanje mesa koje je već bilo smrznuto može da predstavlja rizik za zdravlje

Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati pre nego što stigne u prodavnice. Iako ćete pomisliti da kupujete sveže meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenja kvaliteta mesa pa čak i razvoja bakterija.

Foto: Shutterstock

Meso 

3. Mleko, kiselo mleko i jogurt mogu da se zgrudvaju

Iako prema preporukama mlečni proizvodi mogu da se smrznu na jedan do tri meseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad nisu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tome je razdvajanje komponenti mlečnih proizvoda nakon odmrzavanja.

4. Mlevena i kafa u zrnu ne bi nikada trebalo da se nađu u zamrzivaču

Kockice leda u napitku s kafom pravi su užitak, ali mlevenoj ili kafi u zrnu mesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrznete kafu, na kraju ćete dobiti vlažnu smesu neprijatnog mirisa i lošeg ukusa budući da ona apsorbuje vlagu i mirise iz ostalih proizvoda u zamrzivaču.

5. Sveže začinsko bilje nakon zamrzavanja biće neupotrebljivo

Kada smo naučili da se ćelije zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to dovesti do propadanja začinskog bilja. Na tački zamrzavanja ćelije biljke zapravo eksplodiraju, stoga ćete pri povratku na sobnu temperaturu dobiti gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ruzmarina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija