• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

21.01.2022

18:22

BADEMOVO BRAŠNO JE IZVOR ZDRAVLJA! Ne sadrži gluten, čuva srce i umanjuje holesterol!

Ljubav

BADEMOVO BRAŠNO JE IZVOR ZDRAVLJA! Ne sadrži gluten, čuva srce i umanjuje holesterol!

Podeli vest

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. Postoje dve vrste badema: slatki (Prunus amvgdalis dulcis) i gorki badem. Što se upotrebe u kulinarstvu tiče, rasprostranjen je slatki badem koji se može jesti bez ikakvih dodataka, sirov ili pečen, a od njega se prave i mleko, puter, ulje i brašno.

Postoje dva načina pripreme brašna:

Jedan podrazumeva mlevenje celog ploda badema sa sve kožicom, dok se u drugom slučaju kožica skida i unutrašnjost praktično blanšira. Razlika je u tome što bademovo brašno pripremljeno blanširanjem ima znatno mekšu teksturu, što vam daje više izbora kada se radi o pripremi raznih dezerta. 

Foto: Shutterstock

Badem

U svega 30 grama badema ima:

Kalorija: 138;
Masti: 11 grama (7 grama mononezasićenih, zdravih za srce, i manje od 1 gram zasićenih masti);
Proteina: 5 grama;
Ugljenih hidrata: 6 grama;
Vlakna: 3 grama;
Holesterol: 0.

Zbog svog sastava je savršeno rešenje za saniranje i prevenciju velikog broja zdravstvenih problema poput povećanog holesterola, gojaznosti, bolesti srca, bolesti i slabljenje kostiju.

Bademovo brašno se može upotrebljavati u svakom slučaju kao zdravija supstitucija običnog, pšeničnog brašna. I ne samo da je zdravija, nego i bolja varijanta i od pšeničnog i integralnog brašna jer svu hranu čini još ukusnijom, a teksturu čvršćom i prijatnijom za nepce.

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom. Sa druge strane, mnogi se u ovim slučajevima okreću integralnom brašnu, ali, pri spremanju raznih poslastica i kora za torte, integralno brašno uglavnom kvari teksturu, zbog čega se bademovo brašno smatra savršenim rešenjem. Ono o čemu morate voditi računa je da se bilo koja vrsta bademovog brašna mora isključivo čuvati u frižideru do sledeće upotrebe.

Bademovo brašno sa opnom

Priprema ove vrste bademovog brašna je veoma jednostavna. Sve što je potrebno da uradite jeste da jednostavno sameljete očišćen badem i brašno je spremno za upotrebu. Bademovo brašno koje se priprema sa korom je svetlo braonkaste boje i ima grubu teksturu. Čuva se u kesi ili tegli u frižideru.

Foto: Shutterstock

Bademovo brašno bez opne

Ova vrsta bademovog brašna je takođe laka, ali zahteva malo više vremena. Staviti šerpu sa vodom i zagrejati do ključanja. Dodati sirov badem i ostaviti da sve zajedno ključa još 2 minuta. Presipati bademe u cediljku, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscede.

Nakon što se bademi iscede od viška vode, punu šaku badema prebaciti u kuhinjsku krpu i preko krpe ih trljati dok im se opna ne oljušti. Proces ponavljati dok svi bademi ne budu bili oljušteni. Oljuštene bademe rasporediti na pleh i sušiti u rerni na niskoj temperaturi. Nakon sušenja, bademe samlesti u multipraktiku vodeći pri tom računa da ne preterate sa mlevenjem kako se brašno ne bi pretvorilo u puter. Mleveni badem prosejati kroz fino sito, a sve što ostane u situ vratiti u multipraktik i ponoviti proces. Bademovo brašno pravljeno od badema bez opne ima veoma mekanu teksturu i beličastu boju, a najbolje rešenje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set