• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.01.2022

21:39

PRODUŽITE SVEŽINU VOĆU I POVRĆU! Ovi trikovi će vam pomoći!

Ljubav

PRODUŽITE SVEŽINU VOĆU I POVRĆU! Ovi trikovi će vam pomoći!

Podeli vest

Vrlo je praktično da na pijaci kupite voće i povrće za celu nedelju, ali se neretko dešava da nakon nekoliko dana smekšaju i istrule

Sledi nekoliko korisnih saveta kako da produžite vek svežim namirnicama i olakšate sebi planiranje jelovnika. Ujedno ćete smanjiti nepotrebno bacanje hrane i uštedeti novac.

Ne perite pre skladištenja

Možda će zvučati čudno, ali je zapravo bolje da se voće i povrće ne pere pre nego što se stavi u frižider ili špajz. Ako je nešto prljavo, samo obrišite suvom krpom. Pranje može da ukloni prirodnu odbranu od buđanja i truljenja.


Suvo okruženje

Vlaga samo ubrzava da se voće i povrće ubuđa. Dobar trik za sprečavanje toga je da se na dno posude postavi papirni ubrus - on će apsorbovati višak vlage i sprečiti truljenje.

Ne stavljajte u frižider

Paprike, krastavac i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Paprike gube elastičnost ako se čuvaju u frižideru, a krastavci i paradajz mogu da postanu "ljigavi". Voće i povrće ne treba čuvati u frižideru dok ne sazri. U suprotnom, istruliće mnogo brže.

Foto: Shutterstock

Paprika


Umotajte vrh banane

Ako stavite banane u frižider, ubrzo će pocrneti i izgubiti ukus. Najbolje je držati ih na sobnoj temperaturi, ali sa vrhom obmotanim plastičnom folijom za pakovanje hrane.

Skladištite seckano

Možete da čuvate sveže iseckano ili oljušteno povrće, kao što su šargarepe i celer, dosta dugo u frižideru. Da biste to izveli potrebno je da ih stavite u posudu s malom količinom vode.

Kao rogovi u vreći

Određene vrste voća i povrća počinju da aktivno ispuštaju etilen nakon što sazre. To uključuje banane, kajsije, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz. Druge vrste su osetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundevu, šargarepu, brokoli. Ako se stave blizu prve grupe namirnica, počinju da brzo da trunu, tako da je najbolje da te dve grupe čuvate odvojeno jedne od drugih.

Luk voli mrak

Najbolji prijatelj belog i crnog luka je tama. Ako nemate veći neosvetljen prostor na raspolaganju, možete ih staviti u papirne kese sa nekoliko malih rupa za vazduh.
 
Jabuke i krompir

Stavite nekoliko jabuka u korpu s krompirom. Produžićete mu svežinu.

Foto: unsplash.com



Brokoli kao buket cveća

Brokoli treba čuvati u čaši s vodom kao buket cveća. Na taj način će duže ostati svež. Pokrijte ga vlažnim peškirom i redovno menjajte vodu. Karfiol umotajte u vlažan peškir ili plastičnu foliju sa nekoliko rupa za ventilaciju.

Celer u foliji

Celer će trajati duže ako je umotan u alu-foliju i ostavljen u frižider. Izgubiće ukus i konzistenciju ako se čuva u plastici.

Paradajz "naopačke"

Područje oko stabljike je najosetljiviji deo paradajza. To je oblast gde se najbrže raspada. Čuvajte ih sa stabljikom okrenutom nagore i trajaće duže.

Grožđe u kesi

Grožđe se neće pokvariti tako brzo, a takođe će ostati sočno i sveže ako ga stavite u kese za zamrzivač ili ih umotate u plastičnu foliju za pakovanje hrane i stavite u frižider.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)
Društvo

Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)

Da bi ljudi ostali na svojim ognjištima, najvažnija je putna infrastruktura kako bi mogli normalno i dostojno živeti. Da meštani udaljenih sela na teritoriji opštine Prijepolje nisu zaborvljeni dokazao je lično predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, po čijem direktnom nalogu se asfaltira put kroz selo Osoje. Za deonicu dugačku jedan kilometar, gde živi oko sedamdesetak žitelja, država je izdvojila 10,7 miliona dinara.

16.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija